Wysłany: 2013-06-23, 09:48 [Avensis T25] Toyota AVENSIS T25 2,2 D-cat czy dobry olej wl
Witam,
Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem avki T25 2,2 d-cat 177km. Pierwsze co po zakupie zrobiłem to pojechałem wymienić olej. Niestety nie było żadnej informacji jaki poprzedni olej był lany i pan mechanik powiedział że na lato idealnym olejem do tego silnika będzie olej CASTROL MAGNATEC 5w40 acea c3 (podobno to oznaczenie c3 jest do silnika z dpfem). Niby lepiej chroni silnik w wysokich temp niż 5w30 i spokojnie na zimę będę mógł zalać 5w30. Zaufałem i kazałem wymieniać. Niestety teraz czytam różnego rodzaju forum i widzę że silniki potrzebują 5w30 c2. Jaka jest różnica między tymi olejami? Czy olej o oznaczeniu 5w40 C3 nadaje się do silnika którego producent wymaga 5w30 C2? Czy mechanik dobrze zalał moją avkę? Czy później będę mógł zalać 5w30 tak jak producent nakazuje? Proszę o poradę.
[ Dodano: 2013-06-24, 09:40 ]
Bardzo proszę o pomoc.
[ Dodano: 2013-07-03, 22:53 ]
Czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytanie? Proszę o odpowiedź.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum