witam mam pytanie, nie dzialaja mi spryskiwacze lamp przednich i spryskiwacz tylnej szyby czy one sa na jednej pompce ?? czy ta pompa bedzie spalona , ja ksie do niej dostac? i przyokazji nie dziala mi tylnia wycieraczka co moze byc problemem? pozdrawiam wszystkich
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-14, 15:31
Jak nie działa wycieraczka to pewnie mechanizm zardzewiał. Normalka w kombi.
Szczerze mówiąc jeszcze nie widziałem T22 ze spryskiwaczem reflektorów, widocznie kupiłeś wersję skandynawską ale według katalogu do reflektorów jest oddzielna pompka czyli łącznie 3.
Jak zdejmiesz plastikowe wyściełanie nadkola to będziesz miał jako taki dostęp do zbiornika i pompek. Wiem, że jako zamiennik przedniej pasuje pompka z Lanosa ale jak jest z resztą to nie wiem.
Sugerowałbym na początek dobrą diagnoze, włącz światła, wsadz kogos za fajere i niech wlacza spryskiwacze a Ty nasłuchuj czy słychać jakiś szum - wtedy bedziesz wiedział czy to na 100% pompa od sprysków. Przy czym masz na pewno oddzielną pompke do tylnego sprysku a przednie i reflektorów idą raczej pod jedną pompką (przynajmniej tak jest u mnie w modelu po FL). Sciągałem ostatnio u siebie przedni zderzak i na zbiorniczku była tylko jedna. Moja pochodzi z Austrii i też ma vipowskie spryski
Ps. Jak kupiłem swoją Avke też uważałem ze mam walnięte spryski refl.- okazało się że działają tylko na odpalonym silniku i włączonych światłach.
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 16V benzyna
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2012-05-16, 14:07
Według mnie masz spaloną jedną pompkę spryskiwacza która obskakuje tylnąszybę i reflektory. Druga jest na przód. Koszt w serwisie .... 500zł. Pasuje od lanosa tylko trzeba zmienić wtyczkę i kosztuje 20 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum