Wysłany: 2016-04-13, 08:41 [Avensis T22] Dziwny dźwięk przy skręconej kierownicy
Witam,
Od pewnego czasu mam dziwny problem.
Mianowicie kiedy skręcam kierownicę (nie ważne czy na postoju, czy podczas jazdy), wydaje mi się, że silnik staje się zdecydowanie głośniejszy (chodzi jakby jechać na wstecznym).
Nie mogę zlokalizować przyczyny.
W lutym, po zimie wymieniałem filtry i olej, w ubiegłym roku rozrząd. Na przeglądzie okazało się że w najbliższym czasie warto wymienić końcówkę drążka kierowniczego (lewa strona) i sworzeń przy prawym przednim kole.
Czy to mogą być przyczyny?
Czy może pompa wspomagania wymaga już wymiany (od biedy regeneracji)? Dodam, że pompa od 8 lat się delikatnie poci i wystarczyło ją przecierać szmatką oraz dbać o to żeby płynu do wspomagania nie zabrakło. Jak do tej pory nic się z układem kierowniczym nie działo.
Pomóżcie :/
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców" Colin McRae
Ja bym obstawiał któryś z elementów wspomagania. Diesel z 2000r juz pewnie ma na blacie 300-400tys więc i pompa, czy maglownica mogą się kończyć. Co ile czasu i km wymieniałeś płyn wspomagania przez te 8 lat?
Jaki pompa wydaje głos w momencie skrajnego położenia ?
Dość trudno to określić, najgorzej jest w momencie kiedy kręcę kierownicą coś pomiędzy skrzypieniem, a trzeszczeniem i warkotem. Kiedy przestaję kręcić (nawet w skrajnym położeniu) - pozostaje tylko warkot (po prostu chodzi głośniej niż powinna).
Zastanawia mnie ta maglownica ..., bo jeśli pompa pomimo, że się poci - jest ok - to bez sensu wymieniać, kosztowo wygląda to średnio przyjemnie
Pompa fabrycznie nowa - 445,00 PLN
Maglownica - 450,00
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców" Colin McRae
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum