Wysłany: 2010-12-15, 11:07 [Avensis T22] Problemy z ogrzewaniem
Podczas jazdy gdy silnik już złapie swoją temperaturę to do kabiny leci powietrze ciepłe ale gdy się tylko zatrzymam to po pewnej chwili zaczyna lecieć powietrze zimne .Problem ten zanika po naciśnięciu pedała gazu.Czy wie ktoś czego to jest wina. Za pomoc będę wdzieczny.
moja odpowiedz nie bedzie może bzytnio odkrywcza, ale spróbuję zadać dodatkowe pytanie bardziej w celu wykluczenia niektórych czynników niż realnej pomocy w rozwiązaniu problemu (zakładam, że na poniższe pytanie twoja odpowiedz będzie twierdząca).
Czy podczas jazdy masz włączony nawiew (wentylator)?
Jeśli nie to podczas ruchu samochodu powietrze z zewnątrz jest wpychane do środka i przelatuje przez nagrzewnicę. Natomiast po zatrzymaniu auta, brak jest tego przpływu i z nawiewów dochodzi chlodniejsze powietrze pomimo tego, że silnik ma normalną temeraturę, a regulacja temperatury jest na maxa.
Ja mam ten "problem" obcykany bo często jeżdze na długich trasach gdzie nie urzywam nawiewu (lece sobie 100-120) i w samochodzie mam ciepło. Wystarczy jednak, że jakieś światła mnie przyhamują i automatycznie robi się chłodniej.
Kolego upewnij sie, ze wentylator nawiewu dziala, czy mozesz stopniowac jego sile.
Nie bardzo rozumiem, jaki zwiazek ma predkosc czy wysokosc obrotow silnika
z temperatura powietrza nawiewu...
Moze jakis czujnik temp.padl, bo z pewnoscia nie jest to normalne.
_________________ Zycie bez wiedzy jest smiercia...
Moim zdaniem może to być wina termostatu
Miałem podobny problem tylko że zimne powietrze leciało mi po nagrzaniu samochodu i tylko z jednej strony (klimatronik 2 strefowy) szukałem problemu w zapowietrzonej nagrzewnicy w układzie nawiewów i nic po czym zepsuł się termostat bo nie dogrzewał mi się samochód. po jego wymianie niema tego problemu. Dodam jeszcze że termostat zkłada sie z 2 części większej która się otwiera przy duzej temp. i mniejszej podobnej która się też otwiera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum