Wysłany: 2014-11-29, 00:45 [Avensis T22] Avensis T22 D4D - Problem z ogrzewaniem!
Witam. Może miał ktoś z was podobny problem. Otóż tak, mój avensis nie grzeje w środku. Temperatura silnika normalnie wzrasta, jest na połowie skali, a w środku leci powietrze letnie (można powiedzieć nawet że chłodne). Wyciągałem nagrzewnicę, czyściutka, jak nowa, zalałem nowego płynu, odpowietrzyłem i dalej nic. Po odpowietrzeniu gdy auto chodziło na wolnych obrotach około 30 minut to ogrzewanie się pojawiło, lecz podczas jazdy można zapomnieć o ciepłym powietrzu z nawiewów. Dodam jeszcze, że samochód posiada dogrzewanie silnika (webasto). Bardzo prosiłbym o jakieś porady, co sprawdzić ewentualnie co wymienić, być może ktoś z Was przerabiał coś takiego. Liczę na pomoc! Pozdrawiam!
EDIT.
Doszedłem mniej więcej do tego. Auto na postoju, bez włączonej dmuchawy nagrzewa nagrzewnicę. Przewód doprowadzający jest tak gorący, że nie idzie go dotknąć, powrót trochę zimniejszy. Natomiast po włączeniu dmuchawy, obojętnie na który bieg, auto chwile daje gorące powietrze, zaraz zmienia się w letnie i zimne. Zauważyłem jednak, że gdy trzymam obroty (ok. 2,5-3 tys) to ogrzewanie tylko delikatnie się ochłodzi ale nadal daje ciepło. Nie mam już pomysłu co może być nie tak, nagrzewnica czysta, przepływ przez nią musi być skoro raz jest ogrzewanie a raz go nie ma. Podczas jazdy daje tylko letnie powietrze. Ktoś może coś podpowiedzieć, może miał taką sytuację? Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum