Wysłany: 2012-03-22, 18:13 [Avensis T25] SZPILKI KOŁA
Witam wszystkich. Dzisiaj podczas wymiany kół na letnie w lewym przednim kole urwały sie dwie szpilki. Ktoś się oriętuje czy do wymiany szpilek trzeba dużo zachodu? Ewentualnie jakie mam kupić. Dzięki za podpowiedzi.
Dla ciekawskich koła zmieniałem sam - szpilki musiały być już przeciągnięte. Wszystkie dociągałem taką samą siłą a dwie uległy.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-23, 09:21 Re: SZPILKI KOŁA
piotrkol napisał/a:
Witam wszystkich. Dzisiaj podczas wymiany kół na letnie w lewym przednim kole urwały sie dwie szpilki. Ktoś się oriętuje czy do wymiany szpilek trzeba dużo zachodu? Ewentualnie jakie mam kupić. Dzięki za podpowiedzi.
Dla ciekawskich koła zmieniałem sam - szpilki musiały być już przeciągnięte. Wszystkie dociągałem taką samą siłą a dwie uległy.
Witam,
najprostszą i najskuteczniejszą metodą jest rozwiercenie pozostałych urwanych elementów szpilek dobrym wiertłem do stali, najlepiej kilkakrotnie, najpierw 5 mm, potem 8 mm, potem o takiej średnicy, by wybić resztki wielowypustu. Następnie należy trysnąć środek penetrujący (np. WD40) i odczekać kilka godzin, powtórnie trysnąć - odczekać.
Następnie w otwór wbijamy delikatnie np. punktak lub inne wielokrawędziowe narzędzie i próbujemy wybić.
Dobrze było by te resztki śrub przed odkręcaniem podgrzać np. palnikiem gazowym.
Powodzenia.
PS. z pewnością inni koledzy podadzą inne "patenty", ale najlepiej zdjąć tarczę i zawieźć do znajomego mechanika (wiertarka stołowa i inne "narządy")
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum