Wysłany: 2010-01-13, 03:53 [Avensis T25] Dodatkowa Nagrzewnica- jak sprawdzić czy dział
Witam mam w swojej toyocie dodatkową nagrzewnice ale nie wiem czy działa bo nie widzę po włączeniu przycisku jakich kolwiek objawów typu dziwnego hałasu, dymu spod samochodu, czy też zwiększenia obrotów silnika. Jak najlepiej sprawdzić czy to ustrojstwo działa?
Ja bylem pewnien ze to nie działa bo przed kupnem toyoty ogladalem inna gdzie mi gosc pokazywal jak to dziala i po wlaczeniu tego przycisku zwiekszyla sie moc nawiewu. Juz w swojej toyocie chcialem to sprawdzic ale bez rezultatu bo nic sie nie dzieje, ale ostatnio zaczalem nawet po kilku minutach wlaczyc jeszcze raz nie patrzac ze nie jest to zalecane no i raz udalo mi sie zauwazyc ze po wlaczeniu tego przyciusku silnik pracowal moze i z 10 min i jak wylaczylem przycisk moc nawiewu troszke spadla i na sekunde spadly obroty silnika ale to tylko raz tak mialem. Pojechalem do serwisu toyoty z zapytaniem czy to sie konswerwuje ta nagrzewnice i jak sprawdzic ze to dziala koles dosc zbywająco odpowiedzial ze nie konserwuje się nagrzewnicy i ma zadnych widocznych zmian po wlaczeniu tego przycisku. Kolega ma taki sam wynalazek w mazdzie i mowil ze jak go wlaczy to po kilku minutach silnik ma wlasciwa temperature!!! A ja jak go wlacze pochodzi z 5 min i jak jade to dopiero po 2-3 km wskazówka temperatury odchyla sie. Jestem skolowany do tego czy to dziala czy nie.
Jam mam ten sam dylemat
Nie wiem. czy działa, czy nie? ale tak jak
Pieter napisał/a:
u mnie po włączeniu zaczyna dziwnie śmierdzieć w środku i leci biały dym z wydechu...
i
woj napisał/a:
Kolega ma taki sam wynalazek w mazdzie i mowil ze jak go wlaczy to po kilku minutach silnik ma wlasciwa temperature!!! A ja jak go wlacze pochodzi z 5 min i jak jade to dopiero po 2-3 km wskazówka temperatury odchyla sie. Jestem skolowany do tego czy to dziala czy nie.
Pare dni temu pytalem znajomego co ma ten sam model Toyoty i u niego jest tak samo, wiec wnioskuje ze to coś działa i to działa w taki sposób ze nie jest to za bardzo widoczne.
Witam kolegów w mojej avce jest również ten system dogrzewania. Po wciśnięciu przycisku prócz światełka nie zauważyłem aby silnik się szybciej nagrzewał , nie ma dymu spod silnika. Dzwoniąc do serwisu otrzymałem informację, że montowano różne systemy ; elektryczne , webasto. Jestem bardzo ciekawy czy to działa , doradca serwisowy stwierdził że uruchomienie tego systemu powoduje wzrost obrotów silnika-żadna oznaka wystarczy uruchomić wentylator i mamy wyższe obroty
Musze sie z tobą Kolego nie zgodzić. System ten ogrzewa płyn chłodzący silnik co za tym idzie szybciej ogrzewa się wnętrze samochodu jak i sam silnik. Pozdrawiam.
Witam informacje zaczerpnięte z instrukcji obsługi.
Dodatkowa nagrzewnica przeznaczona jest do podtrzymania podwyższonej temperatury w kabinie samochodu w zimne dni.W celu włączenia nagrzewnicy należy nacisnąc jej włącznik.Równocześnie musi pracować silnik samochodu.Rozruch nagrzewnicy następuje po około 70 sek. od naciśnięcia przycisku, a jej pełne rozgrzanie po dalszych 70 sek.Po osiagnieciu odpowiedniej temperatury przez płyn chłodzący silnik układ automatycznie reguluje poziom ogrzewania.Przy włączeniu i wyłączeniu nagrzewnicy ze znajdującego się pod podłogą układu wydechowego może wydzielać się pewna ilosć białego dymu o specyficznej woni.Przy szczególnie niskich temp. otoczenia z układu wydechowego nagrzewnicy może wydobywac się para.Jest to objaw prawidłowy.
Wszystko to co kolega napisał wyżej zgadza się wszystko to pisze w instrukcji samochodu. Wszystko się zgadza tylko problem jest w tym że we wiekszości modelów nie wydobywa sie ten biały dym nic nie czuć i nie słychać jak pracuje ta dodatkowa nagrzewnica a przecież uruchamia się w tym czasie dodatkowy sprzęt za czym powinno iść np podwyższenie sie obrotów silnika ale nic takiego sie nie dzieje. Jestem teraz pewnien ze u mnie to działa mimo że nie ma żadnych podkreślam żadnych widocznych zmian podczas chodzenia nagrzewnicy, a silnik rozgrzewa się szybciej podczas jazdy ale nie jest to piorunująca różnica. Co do tej pewności pisze tak bo wiekszość ludzi ma ten sam problem i nie ma możliwosci zeby wszystkim ta nagrzewnica nie działała.
no własnie wszystko sie zgadza ale nikt nie zrwaca uwagi na zdanie a w nim słowo:
cytuje: "Przy włączeniu i wyłączeniu nagrzewnicy ze znajdującego się pod podłogą układu wydechowego może wydzielać się pewna ilosć białego dymu o specyficznej woni."
Witam
W swojej AVCE tez mam ten gadze.
Po jego włączeniu po jakiejś chwili cichutko słychać pracę tego urządzenia w prawej przedniej części podszybia.
Z wydechu zeczywiściw wydobywa się większa ilość spalin niż gdy urządzenie jest wyłączone, natomiast sam silnik pracuje na takich samych obrotach z urządzeniem dogrzewającym i bez niego.
Nie zauwazyłem również żadnych zmian w napięciu (nadmuchu powietrza)
Jeśli to urządzenie wam dział to z pewnością odczujecie przyspieszone nagrzewanie się temparatury silnika. Na postoju chwilę to trwa, ale podczas jazdy nawet przy -10 po 2-3 km silnik osiąga swoją roboczą temperaturę.
Pytanie moje jest tylko takie, czy to urządzenie wyłanczacie ręcznie czy czekacie, aż samo zgaśnie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum