2 x żarówki diodowe - jak do pozycyjnych 5w5 t10
Montaż odbywa sie dosyć łatwo.
Otwieramy klapki śrubokrętem i wymieniamy żarówki
należy pamiętać że diody są jedno biegunowe i jak nie działa należy ją obrócić biegunami
co do wymiany żarówek od rejestracji proszę sprawdzić w instrukcji bo każby typ nadwozia ma inaczej. instrukcja jest do pobrania na forum
sedan strona 373
liftback strona 374
kombi strona 375
w razie problemu ze zwarciem - jak to było u mnie - niechcący zwarłem styki należy wymienić bezpiecznik pod kierownicą 56 7.5A mały płaski
światło jest dużo lepsze , ładniej wygląda i dużo nie kosztuje.
cały proces zajął mi mniej niż 10 min.
Powodzenia
t5 led.jpg mała żarówka diodowa śr.5mm mniejsza niż żarówki pozycyjne
Witam,
Poszukuje pomocy w temacie wymiany żarówek w drzwiach oraz bagażniku:
jak wydobyć plastikowe klosze w których są zamontowane żarówki?
z której strony podważyć śrubokrętem - od strony widocznego gniazda zasilającego czy też z boku?
2 x żarówki diodowe - jak do pozycyjnych 5w5 t10
Montaż odbywa sie dosyć łatwo.
Otwieramy klapki śrubokrętem i wymieniamy żarówki
należy pamiętać że diody są jedno biegunowe i jak nie działa należy ją obrócić biegunami
co do wymiany żarówek od rejestracji proszę sprawdzić w instrukcji bo każby typ nadwozia ma inaczej. instrukcja jest do pobrania na forum
sedan strona 373
liftback strona 374
kombi strona 375
w razie problemu ze zwarciem - jak to było u mnie - niechcący zwarłem styki należy wymienić bezpiecznik pod kierownicą 56 7.5A mały płaski
światło jest dużo lepsze , ładniej wygląda i dużo nie kosztuje.
cały proces zajął mi mniej niż 10 min.
Powodzenia
Taka mała uwaga dla przyszłych montujących:
IMHO te marketowe ledy w oprawkach żarówek są zbyt słabe, nie kierowałbym się tu wyłącznie ich niską ceną, te w których zastosowano osramowskie (takie żółte z wyglądu) białe ledy są ok, ja wykorzystałem jednak tylko niektóre obudowy a marketowe ledy poszły w kosz.
W przeliczeniu za straconą kaskę kupiłbym parę sztuk naprawdę świetnych ledek.
Pozdrawiam
Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym odświeżyć temat wymiany zwykłych żarówek na LEDowe. Nie ukrywam, że powyższe posty mi pomogły ale pojawił się problem z wymianą żarówek t5 w klapkach przeciwsłonecznych (osłonecznikach) jak to rozebrać, żeby nic nie uszkodzić? czy to w ogóle jest rozbieralne?
Jak wyjąć żarówkę / zdjąć oprawkę w bagażniku kombi? Próbuję srubokrętem, ale jakoś nie chce pójść. I boję się, że jak użyję siły Pudziana to pęknie. Tam jest jakiś myk czy podważenie wystarczy?
W różnych miejscach w internecie znajdują się informacje o konieczności "stosowania" domyślnego napięcia 12V do pasków led podczas ich montażu w samochodzie. Czy podczas montowania waszych pasków braliście pod uwagę fakt iż chwilowo napięcie wartuje około 13-14V i stosowaliście jakieś diody czy coś innego.
W moim T25 w bagażniku wykorzystałem kawałek taśmy LED, który pozostał po remoncie kuchni (12V). Podłączyłem przewodem w miejsce żaróweczki i przykleiłem taśmę po całej szerokości (trzeba było podkleić dodatkowo taśmą - klej z taśmy LED nie wystarczył). Beż żadnych więcej modyfikacji. Działa jak marzenie.
Po takim prostym zabiegu widzę co jest w bagażniku (oryginalnie oświetlenie było słabe).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum