witam, piszę tutaj bo nie wiem gdzie przypasować mój temat. mam problem, otóż za każdym razem po odpaleniu auta w momencie ruszania słychać taki dziwny szmer ( jakby szuranie plastiku po asfalcie) raczej z prawej strony z przodu. nie wiem czy jest to związane z zawieszeniem, hamulcami czy może z klapkami od nawiewu. osłony pod silnikiem są ok. trwa on około pół sekundu i już nie wraca, aż do następnego odpalenia i ruszenia auta.Może ktoś się z tym spotkał i coś podpowie,
pozdrawiam
chyba każdy to ma, też nie wiedziałem, co to, ale gdzieś wyczytałem, ze to trakcja sie jakoś tam ustawia, za każdym razem po odpaleniu i przy pierwszym ruszeniu - jest to normalny objaw, nie masz sie co martwić! tak powinno być.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 65 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-07-27, 14:51
W instrukcji obsługi jest napisane:
"Przez kilka sekund po rozruchu silnika lub bezpośrednio po ruszeniu samochodu, w kabinie może być słyszalny charakterystyczny odgłos. Jest on wynikiem operacji samokontroli układu ABS i nie jest oznaką usterki."
U mnie zaraz po ruszeniu słuszalne jest charakterystyczne "chrobotnięcie" podobne jakby ryglował się jakiś zamek tyle że słyszalne z okolic kół lub komory silnika i idące w tylną część zawieszenia. Coś w tym stylu choć nie da sie tego jednoznacznie opisać ale wydaje mi się że właśnie o to chodziło autorom w instrukcji obsługi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum