Wysłany: 2009-06-25, 20:54 [Avensis T25] Przegrzewanie sie silnika.
Witam forumowiczów.Jezdze avką niedlugo i nie bardzo wiem jak to ugrysc. Mam problem z przegrzewaniem sie silnika w mojej avce. Silnik d4d-2 litry-116 koni. W dni w które temperatura otoczenia nie przekracza 20 stopni wskazówka na wskazniku podskoczy o dwie podzialki zegara temperatury natomiast w dni gorace idzie wyzej. Wentylatory dostają szału ale nie mają siły zbić temperatury w dół i trzeba sie ratować właczeniem ogrzewania zeby nie zarznac motoru i temperatura mometalnie wraca do normalnego stanu. Płynu nie ubywa ani nie robi cisnienia w ukladzie. W autku byl wymieniany rozrzad , pompa wodna (kupiona w aso toyoty do d4d ) i plyn chłodniczy. Moze ktos spotkał sie takim niedomaganiem i jest w stanie mi pomóc. Bede wdzieczny.
sprawdź czy węże z chłodnicy do silnika są twarde i gorące, jeśli nie to: miękkie - zapowietrzony układ, zimne - nie otwiera się termostat i cały czas jeździsz na małym obiegu i dlatego jak włączysz chłodzenie to nagrzewnica wnętrza działa jak chłodnica i temperatura spada
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum