Wysłany: 2011-03-11, 10:38 [Avensis T25] D-4D konieczność rozebrania silnika
Witam
Toyota avensis D-4D 126 KM - 2008
Byłem ostatnio na przeglądzie w serwisie po 105 000 i facet powiedział mi, że muszą rozebrać silnik
bo wykryli tam jakieś gazy.
I że toyota pokrywa koszy takiego rozebrania i wymiany części.
Czy to normalne w tych silnikach ze po jakimś tam przebiegu się trzeba je rozbierać ?
Czy nie będzie tak, że rozbiorą silnik i zadzwonią do mnie, że wyszło coś tam i że toyota tego nie pokrywa i muszę zapłacić ?
Jedyne gazy jakie tam sa, to powietrze ktore wpada do sinika, oraz gazy wydechowe - efekt spalania mieszanki (te zas uchodza naturalnie, przez wydech).
Sa jeszcze gazy recylkulujace (spaliny, ktoryh nadmiar kontroluje EGR zawor recylkulacji spalin, jego sie tylko czysci lub wymienia).
Moze ktos slyszal o gazach uwiezionych w silniku?
_________________ Zycie bez wiedzy jest smiercia...
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-03-11, 18:13
jakiś kit ci wcisnęli. lepiej zadzwoń i zapytaj konkretnie jaki jest powód rozbiórki silnika. jedyne wytłumaczenie to spaliny w zbiorniku wyrównawczym płynu co oznacza przynajmniej walniętą uszczelkę pod głowicą, a to standard w 126KM z Jelcza
jakiś kit ci wcisnęli. lepiej zadzwoń i zapytaj konkretnie jaki jest powód rozbiórki silnika. jedyne wytłumaczenie to spaliny w zbiorniku wyrównawczym płynu co oznacza przynajmniej walniętą uszczelkę pod głowicą, a to standard w 126KM z Jelcza
To chyba o to chodzi bo mówił o szflie i wymianie uszczelki.
Ale skoro koszty pokrywa Toyota to muszą się do tego poczuwać, że te silniki tak już mają ?
Te silniki diesla to jakaś pięta Achillesowa Toyoty.
Osobiście odebrałem 3 godziny temu moją Avensis z ASO. Powód: USZCZELKA POD GŁOWICĄ.
W ramach tej "akcji serwisowej" wymienili mi:
1. uszczelkę pod głowicą,
2. głowicę,
3. tłoki,
4. panewki,
5. pierścienie,
6. i masę innych uszczelek, itp.
W sumie mam 19 pozycji na protokole naprawy (koszt samych części: 14.247,96 PLN brutto).
Oprócz powyższego do wymiany miałem pompę wodą i akumulator.
Scalak12, rób ten silnik póki masz na gwarancji. Później to będą koszty w okolicach 20.000 PLN (w ASO).
Te silniki diesla to jakaś pięta Achillesowa Toyoty.
Osobiście odebrałem 3 godziny temu moją Avensis z ASO. Powód: USZCZELKA POD GŁOWICĄ.
W ramach tej "akcji serwisowej" wymienili mi:
1. uszczelkę pod głowicą,
2. głowicę,
3. tłoki,
4. panewki,
5. pierścienie,
6. i masę innych uszczelek, itp.
W sumie mam 19 pozycji na protokole naprawy (koszt samych części: 14.247,96 PLN brutto).
Oprócz powyższego do wymiany miałem pompę wodą i akumulator.
Scalak12, rób ten silnik póki masz na gwarancji. Później to będą koszty w okolicach 20.000 PLN (w ASO).
Moje auto już nie jest na gwarancji. Ale chcą to robić na koszt Toyoty.
Pompę też mam nieszczelną i chcą ją wymienić ale muszę za to zapłacić więc na razie się wstrzymuję.
Mylisz się. Ja kupiłem do swojej Ave silnik z allegro z przeznaczeniem na części za 2200zł i jest w stanie jak nowy Mechanik jak zobaczył ten silnik dał mu góra 50tys przebiegu, więc nie żałuję tego zakupu, już sporo części przełożyłem do niego typu alternator rozrusznik. Chociaż mając teraz silnik po kapitalnym remoncie nie narzekam.
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Koszt jaki poniesie Scalak12 to:
1. przezbrojenie głowicy - 602,00 PLN,
2. pompa wodna - 550,00 PLN,
3. płyn chłodniczy - ok. 30,00 PLN za 1 litr.
W sumie ok. 1300 PLN. To o 900 PLN mniej za niepewny używany silnik.
Jeżeli Toyota chce robić to na własny koszt to nie zastanawiać się i robić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum