Wysłany: 2017-10-05, 11:57 [Avensis T22] osuszacz w klimatyzacji - kiedy wymiana?
Witajcie,
w pewnym artykule na temat klimy przeczytałem:
"Co trzy lata należy wymienić filtr - osuszacz. Jego koszt w zależności od marki pojazdu waha się w granicach od 120 do 450 zł, a koszt robocizny pomiędzy 50, a 250 zł."
Do tej pory wymieniałem jedynie filtr kabinowy i to zdecydowanie częściej niż co trzy lata. O co chodzi z tym filtrem-osuszaczem? Czy jest sens go wymieniać, czy to jakaś bzdura? Przyznam, że wcześniej nie słyszałem o rutynowej wymianie osuszacza.
Dalej w artykule jest o wymianie osuszacza na skutek czynności technologicznych związanych z demontażem któregokolwiek z elementów klimatyzacji np. po kolizji lub przy naprawie. Ale nie o ten przypadek chodzi.
Jeżeli klima dobrze działa i nie wymaga uzupełnienie czynnika to filtr zostawiłbym w spokoju.
OK, ale czynnik należy regularnie uzupełniać. A tego jestem pewien, że przy tej okazji osuszacz nigdy nie był wymieniany. Nawet żaden klimiarz mi tego nie proponował.
NO to kolego wcześniej ci msblondyn napisał "Jeżeli klima dobrze działa i nie wymaga uzupełnienia czynnika to filtr zostawiłbym w spokoju." a ty dalej drążysz temat.
_________________ Sprzedaż używanych, oryginalnych części Toyoty Avensis.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum