Witam panowie. Posiadam t25 2.0 d4d 2004r. Od jakiegoś czasu żaden elektromechanik nie może sobie poradzić z usunięciem błędu. Zostały sprawdzone czujniki miedzy innymi czujnik skrętu wszystko jest ok. a kontrolki VSC TRC nadal się palą na tablicy rozdzielczej, dodam że ABS działa jak powinien i się nie pali żadna lampka z nim związana. Może ktoś pomoże?
Proszę używać prawidłowego nazewnictwa tematów oraz predefiniowanych tagów (0x4B25A)
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2013-07-14, 21:45
a kompa podłączałeś - wywalił jakieś błędy - bo chyba od tego trzeba zacząć
- a jeśli jak piszesz żaden mechanik nie może sobie dać rady to trzeba się niestety "pogodzić" z ASO - oni mają kompy serwisowe a nie "uniwersalne" jak większość mechaników (tak było w moim przypadku - wytropili nawet które "wejście" ECU jest uszkodzone)
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2013-07-18, 18:43
po diagnostyce okazało się że jest problem z ECU więc próbowali wgrać na nowo oprogramowanie ale problem był poważniejszy bo komputer miał usterkę (włożyli kompa z innego auta bo akurat mieli i wszystko było oki). Wymontowali go i pozostawili mi decyzję: czy zamawiać nowy (koszt ok 4,5k zł - oczywiście wariant został odrzucony) czy wysyłać go do "magika" od napraw (koszt ok 600-700), trzecim wyjściem był zakup "z drugiej ręki" innego kompa (kwestia znalezienia konkretnego modelu na rynku wtórnym) i włożenie go do mojej Avki - i ten wariant wybrałem (koszt samego ECU ok 300 zł) - kompa kupiłem sam na all...
Autko czekając na część stało sobie w hali ASO.
Niezależnie od tego który wariant byłby wybrany na koniec ASO dorzuciło jeszcze 150 zł za ponowny montaż kompa w aucie wgranie najnowszego oprogramowania i diagnostykę "statyczną" i dynamiczną (około 25 km jazdy po mieście i okolicy z podpiętym pod OBD kompem diagnostycznym)
Witam! u mnie oprócz tych dwóch kontrolek pali się również kontrolka silnika i auto straciło moc ...niestety. Czy wiecie o co wstępnie może chodzić. Pozdrawiam
Dzięk za podpowiedź. Auto było dziś podpięte do kompa wyszedł błąd DPF. EGR będzie jeszcze sprawdzany. Stopów, masz na mysli światła? Jedno nie świeci, nie bardzo rozumiem związek, ale tonący chwyta się wszystkiego. Pozdrawiam
Wysłany: 2013-11-20, 21:18
tak chodzi o światła stop - bo widzisz w Avie już tak jest zrobione że przepalenie się żarówki w światłach stop skutkuje "wywaleniem" tych 3 kontrolek.
Ale podpięcie pod kompa zawsze "dobrze służy" bo przy okazji można się dowiedzieć co dolega autku.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2013-11-23, 22:07 Błąd P0171
Witam posiadam Avensis ii 2007r benzyna. Od momentu załozenia gazu wyskakują mi kontrolki RTC, VSC i Silnika. Po sprawdzeniu takim zwykłym programem wyskakuje kod P0171-co to jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum