Wysłany: 2010-06-23, 22:21 [Avensis T25] 2.2 150 KM Problem z wentylatorami, klima auto
Witam wszystkich!
Mam następujący problem ze swoją Toyotą Avensis. Samochód kupiłem jako używany kilka miesięcy temu. Niestety kiedy nadeszły upały okazało się, że nie działa klimatyzacja. Nieszczelny był wąż wysokiego ciśnienia i prawie cały czynnik wyparował. Kiedy już problem został rozwiązany, wąż naprawiony, a klima nabita i odgrzybiona pojawił się niestety inny problem. Otóż praktycznie od razu po uruchomieniu silnika włączają się oba wentylatory na chłodnicy. Po pewnym czasie wyłączają się na kilkadziesiąt sekund (15 do 20) i później znów włączają się na kilka sekund (5 do 10). Sytuacja powtarza się cyklicznie. Najbardziej dziwi mnie fakt, że na zewnątrz nie ma teraz aż takich upałów (20 stopni), a ja mam ustawioną temperaturę na 21 stopni. Ponadto wentylatory wyłączają się oba, a następnie oba się włączają na maksymalnych obrotach. Oczywiście problem znika gdy wyłączę A/C - wentylatory stoją.
Prosiłbym o pomoc, co może być problemem. Czy przynajmniej jeden z wentylatorów nie powinien się kręcić cały czas? A może problem w tym, że nie działa "pierwszy bieg" wentylatora(ów)? A może problem w tym, że klima nie działała przez jakiś czas, była całkowicie opróżniona (pozostały czynnik został wypompowany aby całkowicie nie uciekł) i teraz należy coś zresetować po ponownym nabiciu od zera? Może padł jakiś czujnik?
Oglądałem Avensisa z silnikiem 2.0 126KM i w nim też włączał się wentylator lub wentylatory ale bardzo cicho, praktycznie trzeba było się skupić aby usłyszeć czy pracują. U mnie wentylatory chcą odfrunąć... Na samochodzie czuć wibracje więc faktycznie dają czadu na maksa.
Z góry dziękuję za pomoc bo po przejrzeniu forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
To ja jestem trzecią osobą z tym problemem ale według mnie powinien się chyba tylko jeden załączać no chyba że nie ma w T22 2-wu biegowego systemy wentylatorów
[ Dodano: 2010-08-16, 20:26 ]
i ktoś wie już jak z tymi wentylatorami jest ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum