Witam jestem nowy na forum ,mam taki problem a mianowicie po włączeniu ogrzewania przedniej i tylnej szyby wyraznie spada napięcie i na wolnych obrotach samochód potrafi zgasnąć .Dzieje sie to tylko po wcisnięciu ogrzewania . Dziś zauważyłem że na biegu jałowym jak samochód jest włączony i włącze ogrzewanie szyb przód i tył podświetlanie zegarów jest bardzo słabe a jak włączyłem dmuchawę na full zapala sie kontrolka ABS ,po zmniejszeniu natężenia dmuchawy gaśnie co to może być????
1. Alternator może słabo ładować, albo nie ładować już
2. Może być już kres życia akumulatora
3. Miałem kiedyś taki przypadek z przygasaniem świateł - winą był upalony kabel zasilający od akumulatora.
Jak auto zapala? Żwawo, czy wolniej niż normalnie?
Jak masz woltomierz to sprawdź podczas pracy jakie napięcie jest na klemach akumulatora podczas pracy silnika. Powinno być w granicach 13,7.
też podejrzewam alternator ,musze go sprawdzic .
Zapala normalnie właśnie i zapomniałem dodać .że jak sa włączone ogrzewania szyb przód i tył czuć jakby kable sie paliły
To może któryś z kabli ogrzewania gdzieś robi zwarcie. A jak jest w przypadku tej dmuchawy? Czy opisany przypadek włączania się kontrolki ABS jest gdy włączona jest dmuchawa i podgrzewanie szyby, czy tylko sama dmuchawa?
Sprawdź włączając najpierw np podgrzewanie przedniej szyby czy jest zapach spalenizny i jak go nie będzie to wyłącz przednią i włącz tylną. W ten sposób zawęzisz krąg podejrzanych o powodowanie zwarcia.
Skoro auto odpala żwawo to znaczy że akumulator jest ładowany (warto sprawdzić woltomierzem napięcie podczas pracy silnika) i dowiesz się czy przyczyną jest powstawanie zwarcia przy podgrzewaniu szyby przedniej lub tylnej lub wentylatora. Sprawdź po włączeniu którego odbiornika zaczyna śmierdzieć spalenizną.
Nie ma co bagatelizować tematu, bo zwarcie może spowodować zapalenie się samochodu.
kontrolka włacza sie gdy włączone jest ogrzewanie szyb przód i tyl i dmuchawa na full .Chyba ogrzewanie robi jakies zwarcie , niestety nie mam woltomierza więc jak sam nie dojde będe musiał znachora jakiegos odwiedzić
[ Dodano: 2012-01-18, 08:17 ]
wczoraj znalazłem miejsce w którum ztopił sie jeden przewód w kabinie.Dzis będe szukał przyczyny.żtopił sie przewód pod deska rozdzielcza od strony pasażera ,podłaczony jest do kostki .która jest przykręcona do nadwozia moim zdaniem to masa.
przewód ten spalił sie tylko od tej kostki masowej do kolejnej kostki ok 20 cm za kostka jest ok
[ Dodano: 2012-01-19, 20:26 ]
witam problem rozwiązany prawdopodobnie wymieniłem upalony kabel i wyczyściłem masy i narazie ok :lol:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum