Wysłany: 2014-07-16, 20:22 [Avensis T22] Olej/filtry do D4D
Witam wszystkich potrzebuje doradzic sie jaki olej zalac do mojej Avki .. Przed 50 tys latem Castrola Edge 5w40 jednak rok temu mnie cos podkusilo zmienic na 10w40 , mam juz prawie 300 tys i nie wiem co mam zalac czy zostac przy 10w40 czy powrocic do Castrola ? Drugie pytanie stosowal ktos w Avce filtry denckermann ? Ewentualnie jakie polecacie filtry powietrza/oleju/kabiny/paliwa ? Obecnie filtr oleju mam filtrona a teraz planuje zakupic tylko nie wiem jakie
Filtry olej, powietrze, paliwo - Knecht
Do oleju Filtron się nie nadaje - bardzo późno gaśnie kontrolka ciśnienia oleju.
Co do Castrola - to raczej nie polecam. Przy kolejnej wymianie zrób czyszczenie miski olejowej i smoka. Magiczne molekuły Castrola lubią się osadzać w silniku, przez co smarowanie jest coraz gorsze. Zamiast Castrola w tym samym przedziale cenowym kupisz Mobila jest o niebo lepszy. Jak masz więcej kasy to Valvoline jest jeszcze lepszy.
Jak już zalałeś 10W-40 to możesz już zostać przy tym parametrze, choć prawidłowym olejem powinien być 5W-30, 5W-40 - głównie na niskie temperatury - łatwiejszy rozruch i szybciej olej dociera do wszystkich podzespołów.
Ale patrząc z drugiej strony,jak sprawdziłem historię swojego auta to od 2002r jeździł na 10W-40 i jeździ tak do dziś - 325tys na dzień dzisiejszy
napewno przy 10w40 nie zostane , wcisnal mi mechanik jakis petro canade i teraz planuje wrocic do 5w40 nie narzekalem na castrola , dolewalem w ciagu 15 tys okolo 0.5l.Valvoline 5w40 durablend bylby ok ?
tylko teraz pytanie czy nic sie nie stanie na 5w30 skoro praktycznie od 100 tys bylo jezdzone na 5w40 ?
Chyba chodziło że od 100 tys 10W-40 nie 5W-40. Jeżeli byś jeździł na 5W-40 to spokojnie mógłbyś wlać 5W-30, bo to i to syntetyk. Po półsyntetyku 10W-40 trzeba byłoby chyba jakieś płukanie zrobić, a po Castrolu na pewno jeszcze wyczyścić porządnie miskę.
Z Mobila możesz wlać to co dobierze producent z 5W-30 do Avensis 2.0 D4D (1CD-FTV 85kW):
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2014-07-18, 13:19
no nie bardzo - 10w40 to półsyntetyk, 5w30 to full syntetyk. po wlaniu 5w30 może (ale nie musi) Ci zacząć puszczać olej. poza tym jak wspomniano wyżej po 10w40 jakbyś chciał wlać fullsyntetyk to potrzeba płukania układu smarowania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum