Wysłany: 2010-11-24, 20:59 [Avensis T25] zolta kontrolka silnika
witam wszystkich.jestem nowym forumowiczem a zarazem posiadaczem avensisa d4d 2004.mam pytanie.co oznacza zolta lampka silnika.bylam z tym u goscia sprawdzil i wykasowal to ale po jakis czasie znow sie pojawilo.mechanik powiedzial mi ze to przez swiece,wiec wymienilem i znow to samo co to moze byc?z gory dziekuje za porade
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2010-11-24, 23:39
jak rzekł Gawrys - jedź do mechanika/elektromechanika/diagnosty - niech podepnie kompa i odczyta błędy silnika - i tu ważna rzecz najlepiej jakbyś wydębił od niego kody błędów i sobie je gdzieś spisał (jakby po kasowaniu znowu zapaliła się lampka i kolejne podpięcie wykazało znów te same błędy wiesz gdzie szukać)
tak jak piszesz jakiś spec odczytał błędy i je skasował a pojawiły się od nowa co może oznaczać że coś w aucie jest nie tak i wystąpienie lampki MIL (żółty tzw check engine) nie jest przypadkowe
jakbyś dostał od diagnosty kody to podaj je tutaj - wtedy będzie innym forumowiczom łatwiej poradzić co może być przyczyną i jak temu zaradzić lub wskazać temat na forum ew. inne rozwiązanie
(PS jeśli to użyteczny post jest taki klawisz "pomógł" )
w ASO taki test komputerowy kosztuje 100 zł przynajmniej w WAwie. wiem bo bylem najpierw u gościa co się podpiał i powiedzialże palący check oznacza niską skuteczność katalizatora. Diagnoza kat do wymiany. Z ciekawosci zadzwonilem do goscia z ASO, powiedział ze ich tester pokazuje tzw rozbicie blędow na cząstkowe wyniki. okazalo sie ze sonda byla walnięta. wymienilem, jest ok, sporo kasy w kieszeni.
A tak pewnie poszedłby do wymiany kat.
dowiedz sie u siebie w okolicy jaka cena takich testów w ASO, może się okazać ze niepotrzebnie wydajesz kase wymieniajac krok po kroku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum