Wysłany: 2012-08-06, 16:28 [Avensis T25] Brak podgrzewania lusterek i tylnej szyby
Witam. Mój kolejny problem jaki odkryłem w aucie to brak podgrzewania lusterek i tylnej szyby. Bezpiecznik - pozycja 29 - (Toyota Avensis Verso) sprawdzone (wszystkie są dobre) na panelu załącza się przycisk więc jaka może być przyczyna tej awarii? Po wciśnięciu przycisku podg. słychać jak coś się załącza ale nie daje pożądanego rezultatu... :/
[ Dodano: 2012-08-10, 18:38 ]
Możliwe że jakaś kostka nie została wpięta? Macie jakieś pomysły?
[ Dodano: 2012-08-16, 17:56 ]
Właśnie odkryłem problem związany z brakiem podgrzewania lusterek... a mianowicie w mojej wersji owych mat grzewczych nie ma... :/ kto by pomyślał że w takim samochodzie nie będzie podgrzewanych lusterek... rozebrałem tapicerkę drzwi i zauważyłem 3 przewody idące do lusterka które były od sterowania elektrycznego... dziś sprawdziłem jak wygląda to u ojca w aucie i sprawa się szybko wyjaśniła. Eh... zastanawiam się teraz czy nie założyć sobie samemu ogrzewania lusterek... problem będzie tylko po stronie znalezienia przewodu w panelu sterowania żeby się wpiąć i poprowadzić przewody do mat grzewczych... czy ktoś już wykonywał taką operacje? czy wie do jakiego przewodu trzeba się podpiąć?!
Witam,
Chciałbym, jeśli można, powrócić do tematu diagnozowania. Odebrałem furmankę od lakiernika gdzie wymieniane było prawe lusterko. Po tej naprawie lusterka grzeją a szyba tylna nie. Sprawdziłem już bezpieczniki i wszystkie są sprawne. Po wciśnięciu przycisku słychać klik przekaźnika ( pierwszy pod kierownicą opisywany w schematach jako FR DEICER ). Prześledziłem wątek i nie znalazłem informacji, czy do ogrzewania tylnej szyby jest osobny przekaźnik?? i gdzie znajdę punkt przyłączenia kabli do tylnej szyby ( sedan T25) ??
Ja w swoim (Avensis Verso) rozebrałem plastiki z tylnej klapy i po przewodach (kolor) doszedłem do reszty. (Wpiełem się w przewód plusowy a minusowy z karoserii i podłączyłem pod maty grzewcze lusterek). Można sprawdzić miernikiem czy na połączeniu z szybą i instalacją grzewczą jest napięcie. Bezpiecznika 2 raczej nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum