Wysłany: 2013-03-13, 08:05 [Avensis T25] 1.6 czy 1.8 gaz czy nie gaz prosze o radę
witam przymierzam sie do zakupu avensis 1.6 vvti wagon z 2008 roku, może ktoś posiada takowe autko i wypowie sie czy zakładac do tego autka gaz czy lepiej rozejrzec sie za 1.8. 1.6 nie jest za słabym silnikiem na taka budę? prosze o opinie
Proszę używać prawidłowego nazewnictwa tematów oraz predefiniowanych tagów (0x4B25A)
Ave z 1.6 nie posiadam ale 1.6 na benzynie to już słabo bo to jest auto 1500 kilo i coś to musi bujać, w obecnym toledo mam 1.6 niby coś tam lekko ponad 100 koni i szału niema a waży tylko 1050 kg. Więc ja rozglądam się za 1,8 a nawet lepiej za 2,0 tyle że do tego gazu nie założysz.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 30 Sty 2013 Posty: 28 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-13, 15:14
W styczniu zakupiłem ave 1.8 129KM i troszke na początku sie zawiodłem, ten silnik do tej budy jest troszke za słaby, żeby jechać trzeba trzymać dosyć wysokie obroty jak w hondach, zreszta podobna jak nie ta sama technologia zmiennych faz rozrządu. Wcześniej miałem turbo diesela wiec może kwestia przyzwyczajenia, że zbyt słaby silnik. Generalnie mniejszego 1.6 Ci nie polecam, z tego co wiem to w corolkach sie sprawdza ale nie w naszych avensisach.
Witam.
1.6 będzie za słaby, a będzie spalał dość sporo etylinki Natomiast 1.8 będzie się sprawdzał nie pochłaniając bardzo dużej ilości paliwa- oczywiście przy rozsądnej jeździe- bo jak się będzie cisnęło na obrotach cały czas to wiadomo, że będzie żłopać nawet i 20l/ 100km :P Pozdrawiam.
_________________ Tooyootaa - that's make a difference
W styczniu zakupiłem ave 1.8 129KM i troszke na początku sie zawiodłem, ten silnik do tej budy jest troszke za słaby, żeby jechać trzeba trzymać dosyć wysokie obroty jak w hondach, zreszta podobna jak nie ta sama technologia zmiennych faz rozrządu. Wcześniej miałem turbo diesela wiec może kwestia przyzwyczajenia, że zbyt słaby silnik. Generalnie mniejszego 1.6 Ci nie polecam, z tego co wiem to w corolkach sie sprawdza ale nie w naszych avensisach.
Mam 1,8 w automacie daje rade, przeloty dziennie 2 x 25 km i udaje się zmieścić poniżej 8L/100 km, przy spokojniej jeździe. Jak będziesz chciał przycisnąć to w mieście potrafi i 12 na 100 przepalić. Szukaj czegoś od 1,8 i w górę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum