Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T25] Elektryczna grzałka silnika
Autor Wiadomość
grzegorz1975
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-19, 12:08   [Avensis T25] Elektryczna grzałka silnika

Witam wszystkich. Jestem użytkownikiem Avy od 2 zim przed nami 3. Nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem w zimie a dojeżdżam codziennie do pracy 60 km. Jedno co mnie denerwuje to powolne nagrzewanie silnika a dogrzewanie gazowe zamontowane w mojej srebrnej Avie to jakieś nieporozumienie Toyoty. Zamontowanie Webasto trochę zwaliło mnie z nóg ze względu na cenę . Auto w nocy stoi w nieogrzewanym ale mam dostęp do prądu. Kupiłem grzałkę fitmy De..a dedykowaną do silnika 1CDFTV koszt 168zł gratis przesyłka firma Moto.......r załatwia możliwość montażu na terenie Polski wybieramy tylko gdzie. W pierwszym momencie chciałem zamontować w warsztacie ale nikt w ŻARACH ( lubuskie) nie chciał sie podjąć w końcu znaleźli warsztat - koszt szok 200-600zł. Postanowiłem zamontować samodzielnie.
1. Odkręcamy klemy akumulatora i wymontowujemy akumulator z podstawą klucz 10
2. demontujemy plastiki nad silnikiem
3. odkręcamy zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego klucz 10
4. Odkręcamy rozrusznik klucz 14
5.Warto spuścić 3 l płynu chłodzącego jeśli nie to po wbiciu korka pójdzie w ziemie
6. Teraz rozpoczynamy pracę właściwą. Młotek plus wybijak i uderzamy dość słabo w korek w bloku ( u mnie wpadł do środka silnika za 2 uderzeniem ale spokojnie nie ginie w czeluściach silnika widać go) palcami przekręcamy korek w poprzek pierwotnego stanu i wyciągamy korek szczypcami. U mnie bez problemu dał się wyszarpać .
6. Bierzemy grzałkę wkładamy w otwór dopasowujemu uchwyt i przykręcamy.

7. Dolewamy płyn chłodzący i sprawdzamy szczelność.
8. Następnie wiercimy otwór na przewód elektryczny. Przeciągamy przez otwór zabezpieczamy znajdujemy najlepszą drogę do połączenia z grzałką mocujemy opaskami do wcześniejszych oryginalnych wiązek. UWAGA przewód nalęży przymocować żeby nie dostał się do paska napędu wspomagania .
9. Wykonujemy pozostałe czynności montaż rozrusznika, akumulatora ,
10. Uruchamiamy silnik i odpowietrzamy układ chłodzenia , programujemy radio, szyby.
11. Czynność zajęła mi ok. 4 godzin. ale robiłem to powoli .Znalazłem oryginalny manual Toyoty z montażu i zamieszczę w załączniku.
11. Koszt oryginalnych przewodów DE.a to 130 zł. ale warte są ceny.
12. Teraz charakterystyka moc grzałki 550W , czas grzania z -20 do 20 C ok 1 h . Grzałka podnosi max temp. o 50 C od otoczenia

ASO Avensis 

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
lesny16 
Nowy Klubowicz

Silnik: 2.2 D-4D diesel
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2014-01-12, 18:50   Intersujące.

Mógłbyś podesłać ten oryginalny manual Toyoty z montażu. Mam problemy z odpalaniem od -15 myślę że taki patent mógłby pomóc.
Gdzie można kupić taką grzałkę?

ASO Avensis 

grzegorz1975
[Usunięty]

Wysłany: 2014-01-12, 20:20   Elektryczna grzałka silnika

Witam. Grzałkę do silnika kupisz w sklepie internetowym MOTOINTEGRATOR poszukaj właściwego działu podasz model rocznik twojego samochodu . Firma która wyprodukowała to Defa. W razie problemów można przez przez komunikator na stronie coś na wzór gg uzyskać informacje od konsultanta. Manuala toyoty nie mogłem wkleić na strone ponieważ wtedy odmawiało dostepu.

[ Dodano: 2014-01-12, 20:48 ]
Zamieszczam manual . Twój silnik .2.2 więc na niewiele sie przyda.

[ Dodano: 2014-01-12, 20:57 ]
manual montażu mogę przesłać na pv. Coś nie moge go wkleić na forum

flozbi 
Normalniak

Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2008
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2014-01-13, 12:20   

Dziwne u mnie dodatkowe ogrzewanie (podgrzewanie płynu chłodniczego) działa dobrze. Jak włączę to po 5 minutach mam wskazówkę w połowie i silnik zagrzany, a jak nie włączę, trwa to sporo, ze 2 razy dłużej ok. 10 minut.

ASO Avensis 

Odpowiedz do tematu