Ja niedawno założyłem do silnika 1.8 instalację BRC Sequent24 z lubryfikatorem, butla 53l. Pali mi pomiędzy 8 a 10l. Na autostradzie (120-140 km/h) wziął 8,8l. Na butli zrobiłem 500km i jeszcze się benzyna nie włączyła, tak więc całkiem niezły zasięg.
9 maj 2012 - na gazie zrobiłem już 30 tyś km. Podaję 5 ostatnich średnich spalań: 8,1; 9,7; 8,3; 8,6; 9,1, czyli maksymalnie 27,3 zł za przejechanie 100 km. Instalacja nie sprawia żadnych problemów. Już się zwróciła, teraz zarabia.
_________________ cobra
Ostatnio zmieniony przez nestor_100 2012-05-09, 09:05, w całości zmieniany 2 razy
Witam!
Ja jestem przeciwnikiem LPG w Toyocie. To zgoda na wieczne kłopoty z instalacją i nigdy silnik nie będzie działał jak należy. Moje przecietne spalanie to ok 8-9 litrów na 100km.
Mam spokój i silnik chodzi jak zegarek. To oczywiście moja opinia, ale kolega załoźył i ma stale kłopoty. Zawory, głowica i brak właściwych wolnych obrotów. To silnik skonstruowany do spalania benzyny a nie gazu. Ja zmieniam olej, filtry
i klocki i jadę spokojnie. On stale stoi w warsztacie a samochody takie same.
Ktoś powie - zła instalacja - może, ale mnie nikt nie przekona i tyle.
ja mam zalozonego Staga 300+ i wtryski Hana bez lubryfikacji zrobilem 5 tys i wszystko jest ok. Srednie spalanie to 10l/100 gazu. Goraco polecam jazde na gaz
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 benzyna
Rok: 2005
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-08-13, 22:15
Ja posiadam zainstalowany system BRC GAS EQUIPMENT - Sequent 24 z reduktorem BRC typu GENIUS. Pierwsze 30.000 km przejechałem z kroplomierzem płynu z ustawieniem co 4 sekundy 1 kropla, płyn ten zapobiega w pierwszej fazie zawory przed zniszczeniem. Teraz za radą specjalisty odłączyłem kroplomierz i jest wszystko w porzadku. Polecam ten system sprawdza się znakomicie, nie jest w wygórowanej cenie.
poczytaj forum nie tylko Toyoty ale ogólne dotyczace warsztatów LPG ja tak zrobiłem i wybrałem warsztat w Bialymstoku za instalacje zaplacilem 2800 i jak narazie jestem zadowolony. Podzespoly pisalem Stag 300+ i wtryski Hana. Warsztat moge podpowiedziec na priw ale sa kolejki
Typ: Avensis T22
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2001
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-09-21, 14:07
mam zalozona KME Diego, zrobilem jakies 160 kkm i bardzo sobie chwale. Spalanie w miescie 11,5 l na trasie w zaleznosci od stylu od 9 do 11 l, Wazne aby w tym silniku regulowac zawory co 30 kkm
Witam, Toyota Avensis 1.8 VVti 2006rok
Gaz Stag 4 Plus, reduktor AC r01, wtryski HANA czerwonebez lubryfikacji(gazownik mi odradził), butla 50l ale wchodzi max 43litry
Na całej butli robię 500 - 530km w trasie (jazda od 100 do 130 km/h)
Instalacja nowa, więc nie wiem ile w mieście mi spali ale myślę że powyżej 10l nie spali.
Za instalację zapłaciłem 2500zł więc jestem zadowolony.
Zakładałem w Łańcucie firma MEDI CAR, bałem się że coś będzie nie tak bo gazownik nie jest zbytnio znany i naczytałem się na forach że na podkarpaciu nikt nie potrafi dobrze gazu założyć (a dzwoniłem do pana Adama z lublina którego wszyscy na forach polecają to kazał mi aż we wrześniu przyjechać bo ma tyle roboty i cena u niego za ten sam zestaw 3300zł).
Na gazie przejechałem już 4tyś km i żadnych problemów nie mam, spadek mocy prawie nie odczuwalny, spalanie super jak na 1.8 VVT-i, oby tak wszystko chodziło cały czas.
12.jpg
Plik ściągnięto 213 raz(y) 296,28 KB
Ostatnio zmieniony przez Celest 2013-07-18, 18:41, w całości zmieniany 1 raz
Witam u mnie instalacja Stag 4 plus,reduktor KME,wtryskiwacze Hana,listwa Stako butla 54 litry + lubryfikacja.Auto w mieście przy spokojnej jeździe pali 9-9,5l LPG na odcinkach 10-15 km(dojazd do pracy jedna osoba).Cena instalacji 3000zł.
krzysiek6210 [Usunięty]
Wysłany: 2013-07-15, 19:24
Stag 400 + wtryskiwacze HANA - butla 44 l max. .Przejechane na gazie ok 9 000 km.
Wszystko ok. Silnik cicho i równo pracuje.
Spalanie ~9l - w zimie 10l zależy od nogi
Ostatnio miałem na butli przejechane ~470 km. Weszło mi 42,5 l czyli ok 9,05 l. 1 długa trasa
Wcześniej miałem w Carinie E - silnik 4A-FE - gaz DT gas system i przejechane ok 90 000 km. Bez problemów. Także polecam gaz tylko dobrą instalację !!!. i dobrze serwisować i będzie OK.
[ Dodano: 2013-07-17, 14:10 ]
i jak adi76 zdecydowałeś się na montaż gazu ??
Tech 324 OBD -
HANA zielone (czerwone miałem ale były za małe)
reduktor miałem silver (był za słaby pomimo zapewnień że wystarczy) później GOLD (troche przewymiarowany ale w górę nia ma limitu)
Butla 55L nie podnosi podłogi ani plastikowego wkładu (kombi)
Bardzo polecam sterownik z OBD - samochód ten aby nie rozwalało mapy benzynowej musi mieć mieszankę w niewielkim stopniu bogatszą niż na PB. Spalanie +22% LPG w stosunku do PB
Wielu monterów odradzało mi instalację LPGTech ale się uparłem i to było chyba najlepsze co mogłem zrobić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum