Typ: Inne
Silnik: 1.4 benzyna
Rok: 2015
Nadwozie: Hatchback
Wysłany: 2014-06-04, 20:40 [Avensis T25] dzwonienie-metaliczne dźwięki na bruku
Witam!
Mam dość dziwną przypadłość, ostatnio zauważyłem głaskając gaz na 2 biegu jadąc po bruku dziwne stuki-dzwonienie z prawego przodu auta-jakby jakiś problem z zawieszeniem;
bardzo delikatne naciśnięcie pedału hamulca powoduje że wszystko cichnie...klocki i tarcze przejechały ok. 20 tys. km...
podobnie podczas rozpędzania auta na 2 biegu (na 3 zdecydowanie mniej) słychać z prawej strony też jakiś dziwny metaliczny rezonans (ale tylko przy bardzo niskich obrotach);
czy to jest jakoś ze sobą powiązane?
stuka tarcza, klocek?
macie jakieś pomysły?
_________________ ...miałem kiedyś "japończyka"...
...chętnie pomogę na forum...w jego sprzedaniu...
miałem takie coś już dwa razy. Przy klockach są takie dwie blaszki - służą one chyba do tego, że jak kończą Ci się klocki to zaczynają obcierać o tarcze i wyją. W ciągu roku w prawym przednim kole już dwa razy taka blaszka mi się wysunęła i podczas jechania po kostce lub innych wybojach słuchać metaliczny dźwięk. Odkręć koło postukaj trochę po zaciskach i wsuń blaszkę.
Jaataman [Usunięty]
Wysłany: 2016-01-29, 19:56
Dowiedziałem się od swojego mechanika, że po pewnym przebiegu TTTM. We Wrocławiu robią regenerację teje uciążliwości za 250PLN za szt. Czy warto??
A propos poprzedników: wymieniłem rzeczone blaszki (na nowe), prowadnice, gumki etc - i dalej tłucze na kostce jak cholera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum