Wysłany: 2012-08-08, 15:54 [Avensis T25] Hamulce, oraz pedal gazu.
Witam. Pisze do was z zpaytniem, napisze moje dwa male problemy, w jednym temacie. Dzieki za wyrozumialosc.
1. Hamulce, zaraz po zakupie auta, bylem zmuszony wymienic tarcze. Byly ostro zjechane, oraz pedal juz wpadal w podloge. A wiec tak wymienilem, tarcze przod (brembo) + klocki, i klocki tyl, no i oczywiscie plyn hamulcowy, odpowietrzylem wszystko zrobione ok. Samochod hamuje bardzo dobrze, tylko ten pedal hamulca nie jest taki twardy. Jest miekki no i wciska sie tak na okolo polowe. Odpowietrzylem jeszcze raz, ale dalej tak jest. Moje pytanie brzmi, czy kazda toyota tak ma, czy tylko moja? Jezeli tylko moja, co to moze byc?
2. Pedal gazu, chodzi strasznie lekko. Np. jak chce przyspieszyc i zmienic bieg, to gdy wciskam sprzeglo obroty bo podskakuja na obrotomierzu. Da sie jakos wyregulowac, zeby chodzil ciezko?
Witam kolegę. Niczym się nie stresuj z tym układem hamulcowym. U mnie jest tak samo, że jak się hamuje to pedał nie jest bardzo sztywny, ale jak potrzeba zahamować awaryjnie wszystko jest ok i moja hamuje tak, jak się należy. Ewentualnie możesz sprawdzić jeszcze czy układ jest dobrze odpowietrzony, bo być może przez złe odpowietrzenie może troszeczkę fiksować. Jeżeli chodzi natomiast o pedał gazu u mnie tez jest bardzo czuły i od razu bardzo żwawo reaguje na każdą zmianę położenia mojej prawej nogi na nim. Podejrzewam, że regulacja będzie na lince przy przepustnicy. Pozdrawiam
_________________ Tooyootaa - that's make a difference
Toyqa: miałem takie samo odczucie. Zwłaszcza jak wcześniej jeździłem sporo espero i clio Uspokoił mnie diagnosta na przeglądzie (hamowanie w normie) i inny użytkownik Ave, który mówi że jego też tak ma.
Co do gazu - kwestia przyzwyczajenia i wprawy
_________________ ..kto w młodości głupim nie był, ten na starość nie zmądrzeje...
dzieki chlopaki za odpowiedz. Ogolnie, juz sie przyzwyczailem do tego hamulca, ale dobrze wiedziec, ze tylko nie ja tak mam. Jak bede mial wiecej czasu, to jeszcze dokladnie raz sprawdze.
No co do gazu to fakt, jest dziwny, ale da sie wprawic.
Przy pracującym silniku pedał hamulca wpada niemal do podłogi. Dzieje się to w bardzo wolny sposób. Hamulec działa, ale jestem zaniepokojony takim objawem. Przy wyłączonym silniku pedał staje na wysokości 3/4 od podłogi i nie daje się go wcisnąć dalej. Co to może być. avensis 2006 D4D 116 KM.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum