Wysłany: 2022-02-12, 21:22 Avensis t25 1.8 2008r buczenie podczas przyspieszania.
Cześć forumowicze
Mam problem z moją ave który objawia się podczas przyspieszania na wysokim biegu,mianowicie przy ok 2300 obr zaczyna głośno buczeć. Wydaje mi się że dźwięk dochodzi z przedniej lewej części komory silnika. Dźwięk ten przypomina niewzczelny dolot, dziurawy tlumik jest niski basowy.
Przejrzałem auto od spodu,uszczelniłem dolot ale nic to nie pomogło. Podejrzewam jeszcze wypalony katalizator lub uszczelkę kolektora wydechowego.
Ktoś się spotkał z czymś takim lub ma po.ysl co jeszcze sprawdzić?
Wysłany: 2022-04-25, 12:55 dzwięki przy dodawaniu gazu
Mam cos podobnego . Dzwięk jakby nieszczelnego tłumika tylko przy dodawaniu gazu podczas jazdy. Na jałowym przy dodawaniu gazu nie slychac. Mam T27 2014 kombi.
Dzwięk lekko pierdzący - nie wiem jak go inaczej opisać. Ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?
Miałem podobny przypadek. Rozwiązanie okazało się banalne. Przy jednej z napraw zaszła konieczność poluzowania poduszek silnika. Po skręceniu poduszek niedokładnie został ustawiony silnik na poduszkach i jedna ze śrub przechodzących przez środek poduszki opierała się o belkę pod silnikiem. Dźwięk jaki powstawał w związku z tym do złudzenia przypominał dziurawy tłumik. 3 miesiące i kupę nerwów mnie kosztowało dojście do tego. Sprawdzałem wszystko od katalizatora po wszystkie tłumiki ale to już odrębna historia. Podnośnik, poluzowanie poduszek, lekkie uniesienie silnika, skręcenie poduszek. 5 min i było po problemie
Wysłany: 2023-07-06, 19:11 Re: dzwięki przy dodawaniu gazu
Czy rozwiązałeś swój problem ?
Mam avensis 2017r i ten sam irytujący glos.....
jino1 napisał/a:
Mam cos podobnego . Dzwięk jakby nieszczelnego tłumika tylko przy dodawaniu gazu podczas jazdy. Na jałowym przy dodawaniu gazu nie slychac. Mam T27 2014 kombi.
Dzwięk lekko pierdzący - nie wiem jak go inaczej opisać. Ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum