Na cipełym silniku, wrzucony D lub R obroty potrafią falować w zkasresie 500-900, wrzucam na N lub P obroty trzyma wyżej koło 900-950 i nic nie faluje...dopiero co po wymianie rozrządu jestem więc załamka...
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-04-14, 08:34
nie bardzo mi sie chce wierzyc ze to wina rozrzadu
w silniku jest mierzone (wyliczane) obciazenie silnika
ale skoro jest roznica przy zmianie drazka to moze jednak trzeba by grzebnac w skrzyni
ale w sumie nie rzuciles infa czy przed zmiana rozrzadu bylo to samo.
Rok: 2016
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2022-05-08, 21:34
U mnie też faluja na jałowym. Czyściłem przepustnica i maf. Bez zmian. Spotkałem innego kierowce Avensisa 1.8 z 2017 r który ma przebieg poniżej 50.000km i u Niego jest dokładnie to samo... Więc chyba powoli zaczynam dochodzić do wniosku że na wolnych obrotach ten typ tak ma lub jest inna opcja. Jakaś duperela w tych autach szybko siada i daje takie efekty i jest to bardzo popularna sprawa i nikt nie wie jak to ugryźć. Może jakiś czujnik jest wadliwy ale jeszcze mieści się w granicach tolerancji i nie wywala błędu w ECU i na ślepo trzeba by było wymieniać kilka rzeczy aby dojść do tego... Ja będę w tym tygodniu jechał do ASO zobaczymy co tam mi powiedzą.
PS. Wojtach100 przy jakim przebiegu robiłeś rozrząd? Ile to kosztowało?
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-05-09, 20:03
silnik wachluje nieznacznie obrotami gdy jest wlaczona klimatyzacja
w chwili gdy pracuje AC Kompresor obroty sa podciagane blisko 1000
w chwili gdy AC Kompresor jest OFF obroty sa na jalowych okolo 850
a by to sprawdzic wystrczy wylaczyc klimatyzacje ( sam nawiew nie ma znaczenia)
U mnie też faluja na jałowym. Czyściłem przepustnica i maf. Bez zmian. Spotkałem innego kierowce Avensisa 1.8 z 2017 r który ma przebieg poniżej 50.000km i u Niego jest dokładnie to samo... Więc chyba powoli zaczynam dochodzić do wniosku że na wolnych obrotach ten typ tak ma lub jest inna opcja. Jakaś duperela w tych autach szybko siada i daje takie efekty i jest to bardzo popularna sprawa i nikt nie wie jak to ugryźć. Może jakiś czujnik jest wadliwy ale jeszcze mieści się w granicach tolerancji i nie wywala błędu w ECU i na ślepo trzeba by było wymieniać kilka rzeczy aby dojść do tego... Ja będę w tym tygodniu jechał do ASO zobaczymy co tam mi powiedzą.
PS. Wojtach100 przy jakim przebiegu robiłeś rozrząd? Ile to kosztowało?
95 tys koszt 3 tys
[ Dodano: 2023-03-20, 14:16 ]
lucas39 napisał/a:
silnik wachluje nieznacznie obrotami gdy jest wlaczona klimatyzacja
w chwili gdy pracuje AC Kompresor obroty sa podciagane blisko 1000
w chwili gdy AC Kompresor jest OFF obroty sa na jalowych okolo 850
a by to sprawdzic wystrczy wylaczyc klimatyzacje ( sam nawiew nie ma znaczenia)
Właśnie gdy AC jest ON to jest stabilnie bo trzyma obroty wyżej około 900.
Falują jak jest nagrzany silnik , wyłączona klima, spadają tak do 550 i podbija do 900, czasami potrafi utrzymać stabilnie 650.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum