Witam wszystkich.
Dostałem od ubezpieczyciela jako autko zastepcze t27 z 2011 roku. Podejrzewam, że troszke nim pomykam więc postanowiłem się upewnić co do dziwnej kontrolki jaka czasami mi sie pojawia.
A mianowicie:
w momencie gdy obroty sięgają 2000 pojawia mi sie na desce rozdzielczej (komputerze) zielona strzałka w górę) W momencie gdy zmienie bieg ona gaśnie. Czy autko mnie w ten sposób sygnalizuje, że mam zmienić bieg czy oznacza ona coś innego?
Bardzo proszę o odpowiedz gdyż niewiadoma ta nie pozwala mi spać po nocach
Z góry dziękuję.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-15, 13:03
Nic w tym dziwnego, większość nowych Toyot ma taki wskaźnik.
Oznacza ni mniej ni więcej tylko moment w którym warto by zmienić bieg żeby spalanie było jak najniższe (teoretycznie). Wrzuć 6 przy 50km/h i zobaczysz strzałkę w dół.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie ma co się sugerować pierwszą strzałką przy 2tys.obr. bo silnik tego długo nie wytrzyma a i spalanie wcale nie jest niższe. Ja jeżdżę na drugą strzałkę, która przy gazie wciśniętym na 3/4 pojawia się gdzieś koło 3-3,5tys.obr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum