Wysłany: 2011-01-31, 12:38 [Avensis T22] Jazda na LPG, a spalanie beznyny
Witam
Mam instalacje gazową 4gaz. Mimo to samochód spala mi dość sporo benzyny. Zapalam samochód na benzynie i gdy slinik rozgrzeje się do 30 st następuje automatyczne przełączenie na gaz. Mimo tego, że jade już dłuższą chwile i silnik jest rozgrzany przełacza mi się na benzyne gdy są niskei obroty. Np, gdy staje na światłach to wraca na benzyne mimo, że mogę jechać już godzine i silnik jest rozgrzany.
Co więcej gdy jadę w dłuższe trasy i cały czas samochód jedzie na wyższych obrotach to spala również sporo benzyny. W trasie jest to ok 2 litrów, a w mieście ok 3 na 100 km. Jaka może być tego przyczyna?
joova85, instalacje wtryskowe IV-generacji (sekwencja) powinny chodzić na Pb jedynie wtedy, gdy silnik jest nierozgrzany. Przełączanie się samoczynne na Pb silnika rozgrzanego jest czymś nieprawidłowym - wizyta u gazownika jest zdecydowanie wskazana...
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.6 16V VVTi benzyna
Rok: 2008
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-04-28, 22:05
Tak jak napisałam to wyczytałam o instalacjach do silników TSI w Skoda. Nie wiem która to generacja.
Ja mam taką, że jak przełączy samoistnie na benzynę to mi "wyje" i trzeba ręcznie to wyłączyć.
[ Dodano: 2011-04-28, 23:09 ]
A Ty masz stare autko ....
Tak więc to chyba problem. ... chyba że do starego autka założyli najnowszą instalację
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum