witam wszystkim zapaleńców i jednocześnie proszę o pomoc...
dokładnie chodzi o to że w mojej avie wystrzeliły poduszki: kierowcy pasażera i kolanowa... kurtyny boczne zostały, oczywiście pasy również się napieły, w związku z tym czy nalezy teraz przy wymianie poduszek na nowe, czy również trzeba wymieniać te czujniki pasów i poduszek (sterowniki) za bardzo sięw tym nie orientuję więc jeśli coś pokręciłem - ajm sory
Dużo czytałem o autach powypadkowych. Są niektórzy tacy spece, że bez podłączania poduch wymiany napinaczy i sterownika - kontrolka gaśnie (oczywiście przy następnym booom poduszki nie odpala i napinacze się nie załączą, ale kontrolka gasnie).
Więc tak jeśli chcesz, żeby to działało:
1. Sterownik od poduszek - najlepiej kupić nowy lub beż błędu _CRASH (musi mieć identyczne numery jak Twój
2. Poduszki wszystkie, które wystrzeliły (nie radzę "nabijania" poduszek)
3. Napinacze pasów nie wiesz ile osób jechało więc polecam wymienić wszystkie czyli 4, bo środkowy pas nie ma napinacza.
Samemu nie radziłbym się w to bawić, ponieważ musi to zrobić dobry spec, który poklei tapicerkę od strony przedniego pasażera, aby śladu nie było
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
a teraz do rzeczy
konsole wysłałem w Polske do człoweika żeby mi ją obkleił, przyjdzie już w tygodniu to zobacze jak to wygląda - koszt 500zł
a co do pasów to napieły się tylko przednie, tylne są "normalne"
gdzie mam sprawdzić te numery od poduszek (auto stoi u znajomego mechanika i nie mam jak teraz sprawdzić...)
gdzie najlepiej kupić poduszki? allegro sie do tego nadaje? :?:
no i gdzie moge dostać tzn kupić owe sterowniki do poduch
Sterownik do poduch jest 1. Znajduje się w tunelu środkowym trochę wyżej jak lewarek od skrzyni biegów, jego demontaż jest konieczny w celu albo regeneracji (usunięcia błędu _CRASH) czego nie polecam, albo kupna sterownika bez takiego błędu - NUMERY MUSZĄ BYĆ IDENTYCZNE !.
Czy allegro się nadaje i tak i nie:
Jeśli poduszki sprzedaje człowiek, który kradnie samochody i demontuje na części to radzę nie kupować, jeśli jednak jest to zaufana firma, która działa dłuzszy okres czasu w branży AIR BAG to zakup będzie dobry.
Na chwilę obecną mogę polecić http://www.infocar.pl/. Chłopaki znają się na rzeczy i posiadają sprzęt do diagnostyki. (Sam nie naprawiałem poduszek, tylko jeździłem w celu naprawy podgrzewania lusterka lewego, bo gdzieś się obwód przerwał i zrobili bardzo sprawnie a w międzyczasie gość składał w Civicu 7 gen poduszki)
Przepraszam za odgrzanie kotleta, ale zżera mnie ciekawość: czy jeśli na fotelu pasażera nikt nie siedzi, ale auto ulega wypadkowi czołowemu, to czy w takim przypadku (jeśli otworzy się poducha kierowcy) wybucha również poduszka pasażera oraz jego napinacz?
Z tego co się dowiadywałem, to poduszka pasażera jest wtedy nieaktywna. Ale nie jestem pewny tego na 100%. Jeśli ktoś się orientuje na 100% to proszę o zabranie głosu
Hm trochę dziwna sprawa. Widziałem kilkakrotnie rozbite Aveny z odpaloną tylko poduszką kierowcy (kolanową i tą w kierownicy) a pasażera nieruszona. Ale być może że wybuchają obydwie, bo nie ma możliwości wyłączenia poduszki pasażera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum