Wysłany: 2016-12-28, 08:46 [Avensis T27] Opór przy ruszaniu
Cześć. Od kilku tygodni jestem posiadaczem Toyoty Avensis kombi z 2012 r. Dotychczas jeździłem Avensis z 2006 r.
Czy to normalne że samochód na tzw. luzie ma minimalny opór. Jak ustawię auto na parkingu podziemnym, na równej powierzchni i chcę go przepchnąć to ewidentnie czuć delikatny opór. W czasie jazdy czuć to na dojeździe do świateł gdy auto ledwie się toczy. Nie zatrzymuje się bezwiednie tylko na samym końcu czuć jak by ktoś wcisnął minimalnie hamulec. Czy to normalne, czy Avensis ma jakieś wspomaganie hamowania/ruszania etc.
Dzięki za pomoc.
W starszym modelu zakładałbym obrdzewiałe i zapieczone prowadnice przez co klocki źle odbijają. Jak pojeździsz trochę sprawdź czy czy któreś z kół nie grzeje się zbyt mocno. Przód zawsze będzie cieplejszy niż tył.
Na poczatek podnieś samochód na podnosniku, pokręć kołami i zobacz na luzie które koło/oś ma jakieś opory, ew. przejazd przez porządna, z rolkami, linię diagnostyczna wyjaśni temat oporów toczenia i ew. rożnic miedzy poszczególnymi kołami... wydruk z lini pokaze czy w normie czy nie
pzdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum