Wysłany: 2013-05-03, 11:40 [Avensis T25] Problemy z odpaleniem na cieplym silniku
witam koledzy
kupilem avensis d4d z 2004r. i mam problemy z odpaleniem na cieplym silniku.
gdy jest zimny pali normalnie,nic nie swieci,zbiera sie,przyspiesza,jednym slowem wszystko jest super.natomiast gdy sie troche zagrzeje,wystepuje problem typu ze dlugo kreci,jak by paliwa nie dostawal,i trzesie silnikiem,po dluzszej chwili jednak zapali i wszystko jest ok.
natomiast gdy troche ostygnie,znowu wszystko jest ok.
nie zawsze tak sie dzieje,ale problem jednak wystepuje,dlatego koledzy pomocy
coś robiłeś po zakupie? filtry itp... najlepiej podpiąć pod komputer - może jakiś błąd pokarze. jak świeżo po zakupie to tel do poprzedniego właściciela z zapytaniem co on robił a czego nie zrobił.....
do rozrzadu i oleju dopiero sie przymierzam,a puki co zmienilem filtr paliwa.
czytalem tu na forum o tym zwarciu na rozruszniku,bo objawy bardzo podobne,ale sam juz nie wiem
Odpalanie zimnego D4-D 2-3 sekundy to nie tragedia, silnik musi wykonać obrót zanim odpali.
1. Skoro rozrusznik na ciepłym silniku ma ciężko, to znaczy że jest już zmęczony - najczęściej przyczyną jest luz na tulejach i rozrusznik sam sobie robi opór. Pobór prądu przy rozruchu ciepłego silnika tak rośnie że wtryski słabo się otwierają. Przerabiałem to w tą zimę - po wymianie rozrusznik kręci jak szalony.
2. Jaki jest stan akumulatora - może już jest kiepski i ma zbyt mały prąd na rozruch.
3. Jeżeli akumulator raczej jest w miarę nowy, to może jest jakiś problem z alternatorem, który go nie doładowuje.
akumlator ma ajkies 3-4 lata,prądy ma jeszcze raczej dobre,a moze faktycznie to bedzie rozrusznikl,bo nie wygląda najlepiej,a i jego krecenie tez nie jest dobre.
zaczne wiec moze od regeneracji rozrusznika i zobaczymy czy cos to pomoze.
dzieki koledzi za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum