Ponieważ jest to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać
Forum pomogło mi wiele razy, za co serdecznie dziękuję, jednakże dopiero teraz postanowiłem podzielić się swoim problemem.
Ostatnio zakupiłem automatyczny włącznik świateł (dwuprzekaźnikowy) na aukcji, polskiej produkcji.
Chciałem, żeby światła włączały się automatycznie, lecz dodatkowo aby zmianie ulegało także podświetlenie przycisków, zegarów i nawigacji (tryb dzienny/nocny).
W tej chwili działa to w ten sposób że przy wyłączonych światłach zegary ustawione są na maksymalne podświetlenie, a nawigacjia w trybie oświetlenia dziennego.
W Aurisie mojej Żony działa to w ten sposób że przy odpaleniu samochodu takie podświetlnie zostaje, a dopiero przy włączeniu pozycyjnych lub mijania manetką podświetlenie się ściemnia, chciałem ten sam efekt uzyskać u siebie.
Byłem u elektryka, podłączył, wszystko działa, lecz podświetlenie jak było tak zostaje, więc nadal trzeba wieczorem ściemniać zegary i wyłączać 'day mode' na nawigacji.
Czy jest jakiś sposób żeby to obejść? Elektryk powiedział, że prawdopodobnie jest to sterowane komputerem i taka opcja może być niemożliwa, co innego fabryczna instalacja w Aurisie gdzie poradzono sobie zawczasu z tym problemem.
Wszelki uwagi mile widziane!
Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-06-02, 11:33 ]
Nikt, nic? Z tego co słyszałem to możnaby odseparować to diodą - pytanie, co dokładnie? Nie jestem elektrykiem więc każda wskazówka mile widziana.
Witam.
Dwa tygodnie temu zakładałem moduł do świateł. Ze znajomym elektrykiem rozmawiałem właśnie na temat podświetlania zegarów - powiedział mi, że może podpiąć plus ze stacyjni (komputer dostanie sygnał nie z przełącznika a ze stacyjki)właśnie przez diodę, ale w razie spalenia tej diody nie da rady wyłączyć zapłonu - więc lipa. Myśleliśmy jeszcze nad zastosowaniem przekaźnika- niby bezpieczniejsze rozwiązanie, ale i one potrafią się przepalić. Stwierdziłem, że nie ma sensu się z tym bawić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum