Wysłany: 2011-10-11, 17:27 [Avensis T25] PISZCZENIE PODCZAS COFANIA
Avensis 2003 <fabrycznie 3 czujniki cofania>, podczas wrzucania biegu wstecznego czujnik cofania piszczy caly czas. Czy to wina zniszczonych czujników na zderzaku i trzeba je wymienić? (można kupić same czujniki i je podłaczyć zamiast starych?) czy to winna czegoś innego?, Pozdrawiam
czujniki są co prawda pozdzierane... ale martwiłem się że może to jakiś przekaźnik lub coś. Ale tak jak mówicie, zapewne to same czujniki. W takim razie proszę o jakieś namiary na nowe czujniki <srebrne> które mógłbym zamontować w mojej avensis. Z czym wiąże się jeszcze wymiana tych czujników? Jest to mocno skomplikowane?
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-10-14, 12:09
Nie ma srebrnych czujników. O kolor musisz się już zatroszczyć sam u lakiernika.
stokraft [Usunięty]
Wysłany: 2012-02-18, 18:44
Avensis 2008. Jestem posiadaczem od pol roku.
Z racji ostatnich opadow sniegu pojawilo sie piszczenie czujnikow przy cofaniu, bez odzwierciedlenia w przeszkodach w terenie. Dzwieki maja charakter "zwariowanych".
Dzieje sie tak, kiedy motor pracuje i jest wysprzeglony wsteczny. Czyli w miejscu. Podczas ruchu takze Co ciekawe kiedy zaplon jest w pozycji na "prad" jest ok, dzwiek na poczatku - po staremu. Pozwolilem sobie podejsc do zderzaka z wlaczonym zaplonem na "prad" i kazdy czujnik dziala prawidlowo. Dwa cykle sygnalu - dwie odleglosci. Przy pomocy stetoskopu lekarskiego sprawdzilem kazdy z 4 czujnikow i dzialaja poprawnie wydajac delikatne "tykanie". Wiec problem pojawia sie przy zapalonym motorze - wszak niezbedne to do jazdy
Macie na to jakas rade, czy pomysl?
Kup na Allegro kpl.za 50 zeteta i będzie OK.Oczywiście srebrne też występują.Ja mam taki zestaw 1,5 roku i jest dobrze,Zaraz mnie tu zakraczą,że gówno,że lepiej w ASO za670,bo gwarancja i jakośc.Wszystko to Chiny,w różnych opakowaniach....Twoja decyzja.
stokraft [Usunięty]
Wysłany: 2012-02-19, 11:15
Jeszcze male pytanie, gdzie schowali ta centralke?
Ktory to zakamarek w bagazniku?
[ Dodano: 2012-02-20, 17:22 ]
Temperatura na plus - problem poszedl w zapomnienie
Ale dajcie znac - azali macie taka wiedze - gdzie jest ta centralka od czujnikow cofania.
Avensis 2006, 4 czujniki cofania, czasami kiedy troche pojeżdze to jak wrzucę bieg wsteczny czujnik cofania piszczy caly czas jakby była jakaś awaria a jak postoi parę godzinek lub rano gdy uruchamiam auto jest wszystko ok Czy to wina zniszczonych czujników na zderzaku i trzeba je wymienić?
Na rynku są czyjniki Valeo
oto link
http://www.sklepmoto.eu/p...Blyszczacy.html
mam pytanie czy mozna je zamontować czy trzeba zamontowac oryginalne Toyoty
czy to może winna czegoś innego?,
Pozdrawiam
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-24, 15:24 ciągła praca PDC
Wilgoć najczęstszą przyczyną ciągłej pracy czujnika PDC, ciągła praca na innym niż wsteczny - centralka otrzymuje napięcie z pominięciem obwodu lampy cofania.
Witam wszystkich!
Posiadam fabrycznie montowane czujniki parkowania TYŁ + centralkę PZ464-J0421-01.
Niestety po wrzuceniu wstecznego buzzer wydaje nieprzerwanie dźwięk (również po wypięciu wszystkich czujników).
Podejrzewam więc jakiś błąd w centralce.
Czy posiada ktoś z Was schemat elektryczny do tej centralki (albo podobnego modelu)?
Nie mogłem znaleźć schematu w internecie. Część schematu odtworzyłem za pomocą multimetru, jednak nie pozwoliło mi to na zdetekowanie usterki.
Proszę o pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum