Witam wszystkich.
Idiotyczna sprawa. Wymieniałem dziś klocki w Avensisie z 2010 i nie odblokowałem ręcznego, nie mogłem zdjąć klocków. Po cofnięciu ręcznego elektrycznego, nie mogę wcisnać tłoczka. linka ręcznego chodzi luźno i nie naciąga hamulca. A tłoczek ani drgnie.
Czy możecie mi pomóc jak cofnąć tłoczek. Auto ma przejechane 50 kkm, w rollce (ma 255 kkm) zmieniam klocki bez problemów.
Dziękuje za pomoc. Tłoczek wkręcany. Ciężko, ale wchodzi.
Jeśli można (?) serwisant z ANWY (Kraków) podpowiedział mi, żeby naciąć boszem klucz nasadowy, tak żeby zostały właśnie dwa bolce na obwodzie, odpowiednio do otworów. Ja naciąłem 22, ale 23 chyba byłaby lepsza.
[quote="katon"]Dziękuje za pomoc. Tłoczek wkręcany. Ciężko, ale wchodzi.
Wymieniałem klocki w mojej Avce. Było trochę problemów i chcę o nich trochę napisać aby inni użytkownicy je ominęli.
Najważniejsza sprawa to informacja, że tłoczków nie można wciskać tak jak w innych modelach, lecz trzeba je wkręcać aby zrobić miejsce na wsadzenia nowych (grubszych) klocków na swoje miejsce.
Tłoczki w zaciskach należy wkręcić uzywając jakiegoś narzędzia - ja używałem kombinerek z zagiętymi końcówkami.
Najważniejsza informacja to kierunek wkręcania!!!!
Lewe koło - kręcimy tłoczek w LEWO!!!!
Prawe koło - kręcimy w PRAWO!!!!
Ja popełniłem błąd i w wyniku tego wykręciłem tłoczek za bardzo i zapowietrzyłem zacisk, co zmusiło mnie do odpowietrzania wszystkich zacisków.
Wszystko to piszę jako uzupełnienie wątku.
Pozdrawiam Forumowiczów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum