Wysłany: 2012-02-20, 22:43 [Avensis T22] Termometr zewnętrzny pokazuje -10 przy tempera
Witam! Toyotkę Avensis mam od marca ubiegłego roku (wcześniej miałem Corollę, a jeszcze wcześniej Carinę) i już wtedy zauważyłem że jak temp. na zewnątrz jest w okolicach 0 stopni C lub poniżej wskazania są o jakieś 3 stopnie zaniżone. Gdy temp. były na "plusie" pokazywał w miarę prawidłowo. W tym sezonie zimowym do końca stycznia było podobnie jak rok temu czyli zaniżał około 3 stopnie przy "ujemnych" temp. Po największych mrozach -25 stopni zaczął wariować totalnie. Gdy na dworze jest około +4 pokazuje -8, -9 lub -10 stopni C. Podejrzewam że czujnik może mieć uszkodzony przewód lub na złączu źle kontaktować - ale nie wiem gdzie czujnik się znajduje. Czy ktoś może miał już taki problem i umie wskazać przyczynę? Z góry dziękuję! Pozdrawiam.
Dziękuje za informacje i schematy.
Jutro poszukam.
Dzisiaj zauważyłem że przed uruchomieniem (na zimnym silniku) po przekręceniu kluczyka jak załącza się wyświetlacz radia (zegar,temp.) to wskazuje realną temperaturę, dzisiaj w Poznaniu około 4stopni C, ale po chwili było już -13.
[ Dodano: 2012-02-26, 21:36 ]
Czujnik znalazłem bez problemu, na chwilę obecną odłączyłem i już w oczy nie razi:) Na wyświetlaczu wskazanie znikło. Teraz będę szukał nowego czujnika. Dziękuje za pomoc!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum