Wysłany: 2011-04-17, 13:33 [Avensis T25] czujnik deszczu i czujnik zmierzchu
Wyczytałem w instrukcji z klubu avensis że samochody z czujnikiem deszczu mają albo mogą mieć czujnik zmierzchu. Mam ave 2003 2.0 147km wersja prestige mam czujnik deszczu i nie wiem czy mam czujnik zmierzchu . Jeśli tak to jak to sprawdzić oprócz tradycyjnej metody jechania w nocy bez świateł. Proszę o opis jak to działa
mj
Na włączniku świateł (tym po lewej stronie kierownicy) powinna być dostępna jako pierwsza od góry opcja AUTO, wtedy światłami steruje czujnik zmierzchu.
Sprawdź jeszcze czy po zewnętrznej stronie szyby przedniej obok czujnika deszczu jest taka mała jasna kropka w oddzielnym okienku - ona odpowiada za włączanie świateł autm. Jeżeli miałeś wymienianą szybę to być może zamontowali Ci bez miejsca na czujnik zmierzchu (tylko jest czujnik deszczu) i jest on przykryty czarnym tworzywem.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2005
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-07-22, 22:31
Witam całe forum .Muszę odświeżyć temat po zakupie auta w zeszłym roku czujnik nie działał automatycznie . Wymieniłem czujnik deszczu na nówkę z żelem w komplecie .Wszystko zostało założone zgodnie z procedurą.A dzisiaj podczas jazdy w deszczu nie zadziałał NOWY czujnik i "kiszka"wycieraczki chodziły w manualu jak przed wymianą .Proszę drogich forumowiczów o sugestie w sprawie co zrobić , jak sprawdzić i o co tu chodzi Pozdrawiam mylik
Czujnik deszczu to banał. Ustawiasz przełącznik wycieraczek na 1 bieg, Wtedy czujnik jest aktywny. Wyłazisz z samochodu (silnik ma być zapalony, albo chociaż zapłon włączony) szukasz na szybie w miejscu gdzie masz zaczepione listerko wsteczne (z zewnętrznej jego strony) takiej kamerki, przykładasz tam łapę (zasłaniasz ją po prostu) i wycieraczki powinny się odpalić.
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2005
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-08-25, 20:45
Kolego PLESSER dziękuję za za interesowanie tematem i odpowiedź .Ale chodzi oto że wycieraczki działają tylko w manuale nawet jak nie pada deszcz, a w automacie za hu-hu nie chcą chociaż wymieniłem czujnik na nówkę (sprawdzone).Tak że temat nie rozwiązany. Pozdrawiam. 8-)
Jesli ktos z was chce sprawdzic czujnik deszczu to niech przekreci zaplon na (on) wlaczy jakąs funkcje auto /min lub co tam chce wyjdzie z auta wezmie spryskiwacz np od kwiatkow i spryska ta częsc szyby gdzie jest lusterko wsteczne. Efekt kazdy z was oceni a co do deszczu to jesli jest go malo krople nie zawsze spadaja na ten wlasnie czujnik i dlatego świruje, dopiero gdy jest wieksza ulewa i predkosc auta opcja auto działa normalnie
hahaha, myślę, że założyciel tematu już wpadł na takie rozwiązanie, problem pojawia się tylko jak sprawdzić sprawność czujnika kiedy nie mamy pewności co do sprawnego działania pozostałych części układu :P
Tak jak Talrep napisał już nawet szła woda z wiaderka.
Na tą chwilę to się dowiedziałem, że te czujniki nie są podłączone do body, więc szukanie przyczyny w komputerze nic nie wnosi.Umówiłem się na wtorek u elektryka,rzekomo posiada schemat działania czujnika i instrukcję jego sprawdzenia. Dam znać jak będę coś wiedział.
[ Dodano: 2011-11-18, 19:29 ]
Witam,
W końcu problem mojego czujnika się zakończył .
Po wielu podejściach do naprawy efekt jest bardzo prosty. A Ave z 2005 nie występował czujnik deszczu wraz z czujnikiem zmierzchu.Ktoś wymieniał szybę na używaną i wstawił z ave po FL - tam taka opcja istnieje- i taka się trafiła wraz z dwoma sensorami. Teraz kupiłem używkę z 04r i chodzi-nawet bez żelu ! Podpowiem tylko że próba podłączenia pod komputer serwisowy nic nie wnosi,ponieważ cały układ jest oddzielnym zewnętrznym urządzeniem.Na wejściu do sensora jest sygnał cyfrowy, jeżeli w Waszych przypadkach tak jest to znaczy że sam sensor jest uszkodzony.
W wyniku całego zabiegu został mi sensor cz.deszczu wraz cz.zmierzchu do ave po fl. który mam do sprzedania.Chętnych zapraszam,proszę pisać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum