już kiedyś mieliśmy przyjemność pisania o Cork i oleju chyba
Odnośnie short blocka chodzi mi o to:
- na jakich warunkach TOYOTA wyzwała te osoby i je wymieniała ??
- czy był to dany rocznik ?? VIN, przebieg, itp
Macie może jakieś info o tej wymianie z neta ??
Wybieram się za tydzień na wymianę jakiegoś drążka pod kierownicą i coś z hakiem związane - chociaż haka nie mam i chciałbym się dowiedzieć czy sblock też mam do wymiany.
Wiadomo oni będą mówić, że nie bo koszta i chciałbym się dowiedzieć jak to u was wyglądało
Witam.
Tak zgadza się pisaliśmy już wcześniej.
Jeżeli chodzi o wymianę shortblocka'a to była to sprawa indywidualna każdego z klientów. Żadnej akcji serwisowej nie było- tzn. wszyscy Ci, którzy zauważyli zwiększone zużycie oleju silnikowego i udali się do serwisu to jakoś potem było to rozwiązywane. Nie umiem Ci powiedzieć jak wygląda to wszystko jeżeli chodzi o kupno auta używanego i czy serwis się do tego przychyli. Roczniki, które mogą podlegać akcji serwisowej to wszsytkie do 2006 roku- natomiast po face liftingu problem poprawiono.
Myślę, że jak będziesz w serwisie to najlepiej po numerze VIN sprawdzić czy ta część była wymieniana.
Pozdrawiam
_________________ Tooyootaa - that's make a difference
Jestem z tym na bieżąco. Problem ten sam. Avka brała ponad litr na 1000km. wymiana pierścieni i uszczelniaczy, nowy olej itd. Na razie na dotarciu ale brać przestała. Na jak długo? zobaczymy.
Jeżeli bierze ci do 400ml to na razie bym nie ruszał. Tylko zalał półsyntetykiem i oczekiwał dalej.
Od razu pisze, że kupno nowego silnika nie zawsze wychodzi na dobre. Koszty zakupu przekładek, płynów są podobne a i tak nie masz pewności co kupisz.
Możesz zawsze rozważyć sprzedaż. Osobiście nie znalazłem nic godnego uwagi w moim przedziale cenowym dlatego zdecydowałem się na długo odkładaną naprawę.
Jestem z tym na bieżąco. Problem ten sam. Avka brała ponad litr na 1000km. wymiana pierścieni i uszczelniaczy, nowy olej itd. Na razie na dotarciu ale brać przestała. Na jak długo? zobaczymy.
Jeżeli bierze ci do 400ml to na razie bym nie ruszał. Tylko zalał półsyntetykiem i oczekiwał dalej.
Od razu pisze, że kupno nowego silnika nie zawsze wychodzi na dobre. Koszty zakupu przekładek, płynów są podobne a i tak nie masz pewności co kupisz.
Możesz zawsze rozważyć sprzedaż. Osobiście nie znalazłem nic godnego uwagi w moim przedziale cenowym dlatego zdecydowałem się na długo odkładaną naprawę.
Możesz napisać więcej szczegółów, jakie miałeś objawy, co konkretnie wymieniłeś, jaki jest tego efekt, ile to kosztowało i ile już przejechałeś kilometrów?:) pozdrawiam
Wysłany: 2013-06-03, 18:14
Objawy: branie oleju - wycieków brak, olej śmierdzi spalinami, szybko czernieje, wydech czarny, po za tym objawów innych nie miałem.Początkowo zaczęło się od spalania około 400ml na 1k km. Zakończyłem na ponad litrze. W międzyczasie wlałem ceramizer - nic nie dał.
Wymiana: pierścienie i wszystko co związane, świece ( z racji brania oleju szybciej padły), uszczelki, pasty uszczelniające, olej + filtr.
Efekt: olej czysty po zrobieniu 2k km. brak ubytków. Jak na razie dalej obserwuje. Wydaje mi się, że stracił trochę mocy ale jak na razie staram się nie dociskać - jestem na dotarciu
Nie wiem na ile efekt będzie trwały. Całkiem możliwe, że po 60- 70 k km cały proces rozpocznie się od nowa. Proponuję dobrze się zastanowić przed naprawą. Wszystko zależny ile kto jeździ. Koszty nie są małe i nie zawsze opłaca się ładować do starego silnika.
Aha wszystko robione w sprawdzonym ASO. Inni polecani mechanicy podawali podobne kwoty naprawy.
Objawy: branie oleju - wycieków brak, olej śmierdzi spalinami, szybko czernieje, wydech czarny, po za tym objawów innych nie miałem.Początkowo zaczęło się od spalania około 400ml na 1k km. Zakończyłem na ponad litrze. W międzyczasie wlałem ceramizer - nic nie dał.
Wymiana: pierścienie i wszystko co związane, świece ( z racji brania oleju szybciej padły), uszczelki, pasty uszczelniające, olej + filtr.
Efekt: olej czysty po zrobieniu 2k km. brak ubytków. Jak na razie dalej obserwuje. Wydaje mi się, że stracił trochę mocy ale jak na razie staram się nie dociskać - jestem na dotarciu
Nie wiem na ile efekt będzie trwały. Całkiem możliwe, że po 60- 70 k km cały proces rozpocznie się od nowa. Proponuję dobrze się zastanowić przed naprawą. Wszystko zależny ile kto jeździ. Koszty nie są małe i nie zawsze opłaca się ładować do starego silnika.
Aha wszystko robione w sprawdzonym ASO. Inni polecani mechanicy podawali podobne kwoty naprawy.
A jaka to była kwota? Mam dosłownie identyczne objawy jak u Ciebie...teraz jestem na poziomie 1L na 1200km, przeszedłem na gęstszy olej 10W40 i nic to nie dało - wycieków nie widać. Tak czytam opinie innych i sam nie wiem co robić czy szukać całego silnika po 2006 roku czy ten naprawiać. Trzymam kciuki oby jak najdłużej był taki efekt, pozdrawiam i czekam na dalsze opinie i zdawanie relacji
Wysłany: 2013-06-04, 09:26
Koszty w granicach 3500. Wymiana silnika może wyjść podobnie (zakup, płyny, przekładka itd.) Wszystko zależy w jakim stanie masz obecny. U mnie stosunkowo mały przebieg, brak innych problemów i bezawaryjność skłoniły mnie do remontu a nie zamiany. Wszystko kwestia indywidualnego podejścia. Gdzieś przeczytałem że ktoś zrobił podobny remont za 2200. Nie wiem tylko na jakich częściach (może znajomy mechanik).
Witam.Widzę koledzy że macie silniki 1.8 a czy w 2.0 wystepował też ten problem z olejem?jak narazie u mnie wszystko w porządku nie bierze nic ale nie wiem czy mam się bać.
Pytałem się w ASO i sprawa przedstawia się następująco:
TOYOTA może partycypować w kosztach wymiany short blocka jeśli:
podasz im VIN i w ich bazie okaże się, że wszystkie przeglądy serwisowe były u nich robione i tak np: przy 15 000 km, 30 000, 45 000, 60 000 itp aż do dnia dzisiejszego. Każda zmiana oleju musiała być u nich, zmiana klocków ham itp
a każdy wie ile to u nich kosztuje.
Nie mniej jednak po spełnieniu tych warunków idzie ugadać się co do wymiany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum