Wysłany: 2009-07-31, 06:31 [Avensis T22] Brak mocy T22 1,6 4A-Fe 1999r
Witam. Chciałem się poradzić "znawców od sztuki" i posiadaczy, odnośnie mocy Toyotki z silnikiem 1,6 4A-Fe przebieg 220 000 km, zasilanej także gazem z mikserem na dolocie. Obserwuję u siebie słabą moc silnika, niby to 110KM, a zachowuje się słabiej niż moja poprzednia renówka 21 75KM. Zakres obrotów w którym silnik "ciągnie" to od ok 2300 do 3000obr/min, później silnik można piłować i nie bardzo jest czym przyśpieszyć, obroty nie rosną a więc sprzęgło się nie ślizga. Także np. drugi bieg, ok 1500 obr/min i samochód bardzo słabo przyśpiesza przy 2 osobach w środku.
Czy jest to zjawisko normalne, czy wasze autka też tak mają, czy może jest to "wyjargany" silnik. Olej bierze ok 2,5l/10 000 km, zawory już regulowane ostatni raz. Sprężania niestety nie mierzyłem. Słyszałem że mogą być też inne przyczyny np. zawór EGR-czy może ktoś powiedzieć gdzie on jest i czy w ogóle występuje z tym silnikiem. Objaw "słabizny" występuje zarówno na gazie jak i na pb. Bardzo ciężko ją rozbujać np do 150km/h. Jak sprawdzić takie coś, żeby nie napłacić kasy??
Niestety nie mam możliwości przejechania się drugim autem z takim samym silnikiem w celu porównania.
Słyszałem że w jednym przypadku objawy takie dawał źle ustawiony rozrząd (jeden wałek przesunięty) jak to sprawdzić, czy ktoś posiada schemat ustawienia rozrządu w tym silniku?
łyszałem że mogą być też inne przyczyny np. zawór EGR
Nie w benzynie.
BC313 napisał/a:
czy ktoś posiada schemat ustawienia rozrządu w tym silniku?
Nie posiadam, ale to objaw podobny.
Jeśli to benzyna, to przede wszystkim sprawdź układ dolotowy. Przepływomierz, przepustnicę, kolektor. W avensis, również starszych często i gęsto wymaga czyszczenia.
Popatrz na forum, skorzystaj z szukajki, było jak, czym, czyścić przepływkę, przepustnicę.
Jeśli domorosły mechanik robił Ci rozrząd warto to sprawdzić. Przestawienie o ząb będzie miało podobny objaw.
_________________ Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Avensisklub.PL. Ps: Polecam: iParts.pl
Niekoniecznie domorosły mechanik. Wystarczy że spec jakiś się "machnie" i tak wychodzi. U mnie tak było, a pomyłkę strzelił znany zakład specjalizujący się w serwisowaniu toyot w Stasinie pod Lublinem (lubelaki będą wiedzieć o kogo chodzi...).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum