Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-11, 07:51
Możesz napisać coś więcej ? "Słabo" to pojęcie względne. Jak się przesiądziesz z malucha to Tojka będzie przyspieszać rewelacyjnie a jak z czegoś z turbinką to wówczas słabo...
To jest duży samochód a silnik niezbyt wielki, więc cudów nie oczekuj.
Katalogowo niby jest 10,3s do 100, ale u siebie nie sprawdzałem.
Na pewno podstawa to filtry, paliwo, pewnie i świece.
Poprzednio jezdziłem focusem II w kombi 1,6 tdci 110 km i uwieżcie mi objechał bym avensis bez problemu ,no chyba że pociągne ją do 5000/6000 obrotów ,ale czy tak wysoko trzeba kręcić avensis?
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-11, 08:24
No wiesz diesle się lepiej zbierają od dołu a benzynkę trzeba podkręcić, aczkolwiek wątpię aby szła jeszcze przy 6000 obrotów....
Zmierz czas do 100, ja może też jakoś w weekend zmierzę, jednak nawet moja żonka mówi, że nasza kochana poprzednia Renia Meganka 1.4 95KM lepiej przyspieszała od tej Kolumbryny chociaż wg danych z Autocentrum Renia miała 11,9 s do 100 to jednak była też spoooro lżejsza (przy maks. moment obrotowy 127 Nm, Toyota ma maks. moment obrotowy 170 Nm )
Powiem tak, też spodziewałem się lepszych wyników, na pewno zdecydowanie lepiej jest w trasie, podczas wyprzedzania kiedy ta prędkość już jest, wówczas przyspiesza całkiem żwawo na odp. biegu, w mieście mogło by być zdecydowanie lepiej przy rusznaiu spod świateł...
Czyli potwierdza się moje odczucie odnośnie przyspieszania ,mam tylko nadzieje że będzie to auto niezawodne ponieważ dużo podróżuje .Może ktoś jeszcze może opisać mi jak działa to vvti ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum