Wysłany: 2013-01-18, 11:01 [Avensis T25] silnik 1,8
Witam. Mam małe pytanko jako nowy użytkownik forum i przyszły użytkownik avensisa
nie wiem jak zaczac temat. Poprostu chodzi mi o to czy silnik 1,8 jest silnikiem godnym polecenia. nie potrzebuje od niego by był demonem predkości bo takiego mam w garażu lecz czy ten silnik jest w miarę bezawaryjny, czy bierze olej i czy ogólnie jest dobrze wykonany. Na co muszę zwrócoc szczególną uwagę przy zakupie. Czy wychodziły jakieś nowsze wersje tego silnika pozbawione jakis usterek i po jakim roku. Informacje te są mi potrzebne gdyż mam okazję kupic toyote z rocznik 2004-2006 (nie wiem dokładnie który rok)z takim właśnie silnikiem i przebiegiem bulwarowym (77000). jest to ori przebieg gdyż ten samochod znam od lat jak i jego jedynego właściciela od nowosci, ktore jest serwisowane po dzis dzien. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
_________________ "tylko zdechłe ryby płyną z prądem"
a czy jest pkreslone to jakaś ramą że każdy silnik 1,8 może brać olej czy poprostu silniki o jakiś oznaczeniach lub takie które nie maja skłonności do nadużywania oleju
_________________ "tylko zdechłe ryby płyną z prądem"
Typ: Audi
Silnik: Inny
Rok: 2016
Nadwozie: Inne Pomógł: 4 razy Wiek: 53 Dołączył: 28 Wrz 2012 Posty: 134 Skąd: wrocław/sobótka
Wysłany: 2013-01-19, 15:42
czy bierze olej można poznac po korku oleju nawet,czy blok wymieniany po vin lub po zielonej kropce na bagnecie oleju,silnik małoawryjny w porównaniu z np az,branie oleju to problem w pierścieniach łatwo temu zaradzić tylko nie czekac zbyt długo,niektórzy twierdzą że branie oleju przez vvti to normalne,ale to bzdura te silniki nie powinny brac oleju wogóle pozdrawiam
Dzień dobry mam pytania do Mech Z Toyoty czy możesz podać orientacyjny koszt naprawy takiego silnika mój bierze około 1l na 1000km , a poprzednia brała około 0.4 l na 15000 km.
I czy opłaca się to robić przy przebiegu 190 000 km czy może lepiej kupić silnik po 2006 roku pozbawionym tej wady.
I jeszcze jedno pytanie Mój silnik to E1Z-T72 czy to na pewno jest silnik jak 1ZZ-Fe (po prostu czy da się go bezproblemowo przeszczepić ) , obiekcje moje wynikają z tego ,że w poprzedniej avce T22 na bloku było napisane 1ZZ-FE u tu na bloku jest E1Z-T72 natomiast wpisując vin w TOYO-DID wywala mi,że mam silnik 1zz-fe.Nie rozumiem czym te oznaczenia się różnią oczywiście chodzi o silniki
pozdrawiam i nie ukrywam liczę info.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2013-01-30, 19:09
Moja Avka z 2006 - przed liftem nie ma tego problemu; końcem 2005 (chyba) już temu problemowi Toyota zaradziła; a wcześniej była akcja serwisowa wymiany short blocków - tak twierdził serwisant z ASo w BB.
Wcześniejw Corolli E11 z 2001 miałem prawie litr na 1000 km, ale nie narzekałem - przywyczaiłem się
Mam Avkę z tym silnikiem w wersji wagon z pełną dokumentacją serwisową. Nie wiem jak wygląda to wszystko tutaj w Irlandii, gdzie mieszkam, ale dealerzy autoryzowani bardzo dbają o każdą akcję serwisową, więc ja nie mam praktycznie żadnych problemów ze swoją. 3 tygodnie temu byłem wzywany w związku z akcją prowadzoną odnośnie wymiany części przy kolumnie kierowniczej i pomimo tego, że autko ma 10 lat, wszystko zrobili za free. Wracając do tematu, to z całą pewnością mogę polecić Ci Ave z tym silnikiem. Jeżeli nie masz zamiaru być demonem prędkości, to Avka przy dobrym traktowaniu z tym motorkiem powinna posłużyć Ci długie lata W codziennej eksploatacji nie jest kłopotliwy i w miarę oszczędny. Przy normalnej jeździe po mieście u mnie nigdy nie przekroczyłem 8,5 l/100 km, natomiast w trasie da się zejść do 6- 6,5l/100 km- zaznaczam, że podaję wartości liczone podczas tankowania do pełna i przeliczane ręcznie, a nie takie, jakie pokazuje komputer, bo on niestety zaniża. Pozdrawiam.
_________________ Tooyootaa - that's make a difference
Witam.
Też miałem ten dylemat przy kupnie auta.
Po wielu za i przeciw wybrałem jednak silnik 1.8.
Moja Avensis jest z 2004 roku ale praktycznie nie bierze oleju.
Nie jest regułą że te silniki biorą olej - wszystko zależy jak trafisz
Powodzenia.
Pozdrawiam
Ja mam 188 tys km i ani grama oleju nie bierze Polecam - b. dobre silniki. Nie polecam silnika 2 tys cm z uwagi na wadliwa konstrukcję i dużą awaryjność
mam t-25 benzyna 1,8 i założyłem gas jest supre rocznik 2007 143 tys.
mam pytanie co z paskiem klinowym kiedy wymienic i napinacz tez jaki pasek
erys66
ja mam avensisa z 2003 roku przebieg prawie 290.000km w tym ponad 70.000 na gazie i bierze mi olej ok 1L/3000km więc tragedii wielkiej nie ma ale... wiem że silnik nie był dotykany od nowości i niedługo planuje jego remont bo rozrząd już grzechocze. Zrobiłem rozeznanie co będzie lepsze remont czy kupno.Znalazłem mechanika co siedzi tylko w silnikach i wiem że problem tkwi w pierścieniach i kanałach odprowadzających olej,zapychają się i pierścienie stają.Koszt remontu mojego silnika z gwarancją wyniesie ok 2000zł i jeśli dalej będzie zalewany olej 5W30 Motul to autko dalej będzie śmigało.Dziwi mnie jedynie to że u mnie dopiero po takim przebiegu problem wystąpił a nie po 100 czy 150tys km. :?: :?:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum