Wysłany: 2014-03-16, 18:27 [Avensis T22] Szarpie i zwalnia podczas przyspieszania
Witam,
Mam taki problem z moim autem. Jechałem sobie wczoraj tak ok 60km i wszystko było okej. Podczas próby wyprzedzania (5 bieg) i osiągnięciu ok 3 tys obrotów autem szarpie i lekko zwalnia tak jakby coś mu odcinało paliwo. Dzieje się tak własnie przy próbie przyspieszenia, nagle samochód się dławi i nie chce dalej iść i szarpie nim.
Czy ktoś może miał coś podobnego?
Pozdrawiam!
PS. Dodam jeszcze, że dziś sprawdziłem sobie pompkę do odpowietrzania układu paliwowego i jest mięciutka - tak jakby był zapowietrzony układ. Wczoraj po przejechaniu była miękka i dziś też.
Chodzi generalnie, że na 1, 2 biegu jest okej przyspiesza ładnie i się tak nie dławi, problem się pojawia jak mam wrzucony np 4,5 bieg - prędkość ok 80-100km/h i chcę wyprzedzić - dochodzi do ok 3tys obrotów i nagle jest szarpnięcie i zwalnia sobie mimo, że gaz wciśnięty, nie chce przekroczyć 4tys obrotów, mimo, że do tych 3tys przyspiesza bardzo dobrze, turbina się załącza. Błędów na razie nie sprawdzałem.
wygląda tak jakby przechodził w tryb pracy awaryjnej, powinna zaświecić się kontrolka silnika, dzieje się tak gdy komputer dostanie odczyt z jakiegoś czujnika o parametrach poza dopuszczalnymi granicami i pozwala na spokojną jazdę do najbliższego warsztatu.
No i jeszcze zaciekawiła mnie sprawa tej pompki do odpowietrzania układu paliwowego, że "guzik" się naciska dość miękko tak jakby się układ zapowietrzał ? Ale odpala ładnie, jakiś dziwnych falowań obrotów też nie stwierdziłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum