Wysłany: 2011-01-16, 14:25 [Avensis T22] Gaz się blokuje...
Witam
Mam Toyote Avensis z końca 2001 roku. Mam dość nietypowy problem. Otóż zdarza się, iż mimo, że puszcze pedał gazu to obroty wzrastają i samochód przyspiesza. Gdy wrzucę luz, to obroty potrafią wzrosnąć do 6000 i wtedy opaść. Sprawa wygląda tak jakby pedał gazu się blokował i nie reagował poprawnie. Dopowiem, że problem powtarza się co jakiś czas, a potem ustępuje. Sytuacja ta występuje powiedzmy że w co dziesiątej jeździe samochodem. Tak więc trudno zabrać mi mechanika do samochodu i pokazać mu dokładnie co się dzieje
Co z tym zrobić?
Jaka może być przyczyna?
Z góry dziękuję za pomoc.
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-01-16, 15:32 Re: Gaz się blokuje...
joova85 napisał/a:
Witam
Mam Toyote Avensis z końca 2001 roku. Mam dość nietypowy problem. Otóż zdarza się, iż mimo, że puszcze pedał gazu to obroty wzrastają i samochód przyspiesza. Gdy wrzucę luz, to obroty potrafią wzrosnąć do 6000 i wtedy opaść. Sprawa wygląda tak jakby pedał gazu się blokował i nie reagował poprawnie. Dopowiem, że problem powtarza się co jakiś czas, a potem ustępuje. Sytuacja ta występuje powiedzmy że w co dziesiątej jeździe samochodem. Tak więc trudno zabrać mi mechanika do samochodu i pokazać mu dokładnie co się dzieje
Co z tym zrobić?
Jaka może być przyczyna?
Z góry dziękuję za pomoc.
raczej nie jest to blokowanie mechaniczne. jeżeli pedał masz elektroniczny, to zawiesza się potencjometr przy pedale (wytarta ścieżka oporowa itp.) lub silnik krokowy na przepustnicy wariuje. jak masz na linkę no to nalezy szukać przyczyny mechanicznej. nie pamiętam w jaki z powyższych sposobów sterowania przepustnicą masz zastosowany w swoim silniku - sprawdź
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i on też myślał o potencjometrze. Zastanawiające jest tylko to, że ten problem występuje nie w każdej jeździe tylko tak średnio 2, 3 razy w miesiącu.
Mechanik poradził mi też, żeby zrestartować komputer. Może to pomoże...? Sam już nie wiem...
Ostatnio zmieniony przez joova85 2011-01-17, 17:14, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-01-17, 13:25
joova85 napisał/a:
Dziękuję bardzo za odpowiedź. ROzmawiałem ze znajomym mechanikiem i on też myślał o potencjonometrze. Zastanawiające jest tylko to, że ten problem występuje nie w każdje jeździe tylko tak średnio 2, 3 razy w miesiącu.
Mechanik poradził mi też, żeby zrestartować komputer. Może to pomoże...? Sam już nie wiem...
komp nic do tego nie ma. to nie PC-et co by go restartować
Czyli nie ma innego wyjścia jak kupić potencjometr i go wymienić...
Sprawdzałem na allegro i stoją one po ok 150 zł. A nie orientujecie się czy wymiana jest skomplikowana?
Wysłany: 2011-01-18, 08:53
joova85 napisał/a:
Czyli nie ma innego wyjścia jak kupić potencjometr i go wymienić...
Sprawdzałem na allegro i stoją one po ok 150 zł. A nie orientujecie się czy wymiana jest skomplikowana?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum