Wysłany: 2012-03-20, 20:13 [Avensis T25] Wskazania komputera dotyczące spalania.
Witam
Szukałem odpowiedzi na moje pytanie na forum ale niestety nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Dotyczy ono wskazań komputera dotyczące spalania.
Problem (a może nie) wygląda następująco:
Zalewam bak do pełna - 60 litrów. Na komputerze ustawione mam wyświetlanie na średnie spalanie (pokazuje) 6,3 l/100km natomiast po prawej stronie kilometry do końca baku (pokazuje) 590km. Wskaźnik poziomu paliwa jest oczywiście na 1/1 czyli pełny
I wszystko jest OK ale... Przy spalaniu nawet 6.3l na 100km (które pokazuje mi komputer) powinienem "lekko" przejechać na pełnym baku około 900 kilometrów a tak nie jest, bo przejadę niecałe 700km - z rezerwą.
Po dwóch tygodniach przejechałem 584 kilometry a auto spaliło 49,5 litra (ponowne zalanie do pełna) co daje średnią 8.48l na 100km (jazda tylko w mieście).
Z moich obserwacji wynika, że wskaźnik paliwa działa prawidłowo.
Odczyt z komputera pokazujący ilość kilometrów do pustego baku działa prawidłowo.
Ale odczyt ze średniego spalania "zaniża" obliczenia o ponad 2 litry. To chyba za dużo za dużo :/
W związku z tym moje pytanie brzmi: Czy to normalne, żeby komputer różnie odczytywał te dwa pomiary? (średnie spalanie i ilość kilometrów do końca baku)
W jaki sposób tankujesz 60l? Musiał byś wcześniej wyjeździć paliwo do zera, to znaczy stanąć gdzieś na drodze. Jak mi zasięg pokazuje około 0km to udaje mi się wlać do baku 50-53l . Może warto też zmienić stację
Co do wskazań komputera dotyczących średniego spalania: Od kiedy kupiłem auto monituję cały czas spalanie (pod dystrybutorem, a nie ze wskazań komputera) i wychodzi mi na to, że komp przekłamuje o około 0,7l/100km (wartość przekłamania prawie zawsze jest zbliżona do tej wartości)
Co do zasięgu, to komputer nie jest wróżką i nie potrafi przewidzieć w jakich warunkach zachwilę będziech jechał, wartość zasięgu kalkuluje zazwyczaj na podstawie ostatnich odczytów średniego spalania (obarczonego w/w błędem) i ilości paliwa w baku ale w moim przypadku akurat ta wartość jest zwykle dość miarodajna i się sprawdza.
W jaki sposób tankujesz 60l? Musiał byś wcześniej wyjeździć paliwo do zera, to znaczy stanąć gdzieś na drodze. Jak mi zasięg pokazuje około 0km to udaje mi się wlać do baku 50-53l .
Talrep napisał/a:
Może źle się wyraziłem. Nie chodziło mi o to, że leje całe 60 litrów tylko o to, że tankuję do pełna - wiem wtedy że mam całe 60 litrów w baku
Talrep napisał/a:
wartość zasięgu kalkuluje zazwyczaj na podstawie ostatnich odczytów średniego spalania (obarczonego w/w błędem) i ilości paliwa w baku
I stąd wyszło moje pytanie. Zgodzę sie z Tobą, że komputer oblicza przybliżoną wartość do końca baku biorąc pod uwagę średnie spalanie i ilość paliwa w zbiorniku - przynajmniej tak mi się wydaje, że tak właśnie powinien to robić. Ale moje średnie spalanie odczytane z komputera ma się nijak do rzeczywistości. Zgodzisz się chyba ze mną że różnica dwóch litrów (6,5 komputer a 8,48 rzeczywistość) jest dość duża
Zobaczymy jak to będzie wyglądało przy następnym tankowaniu. Napiszę wtedy co zaobserwowałem...
U mnie jest ten sam problem. Komp kłamie o 1,8 l/100 km. Średnią wyliczam tankujac do pełna i licząc po kilometrach. Strasznie mnie to wkurzało na początku ale teraz się już przyzwyczaiłem i jak mi komp wyświetla średnie 5,2 to wiem że naprawdę jest 7
_________________ Czarna Ave z budyniowym środkiem i pięknym "drewienkiem" = ech... starzeje się człowiek
posiadam ten sam motor co ty - tyle że nadwozie wagon i powiem Tobie ze też drążyłem temat szukałem czytałem i już się przyzwyczaiłem. Komputer pokazuje 6,8 - 7,4 zależy od stylu jazdy - 100% to miasto i spalanie mam na poziomie 8,3 - 9,5 (liczone z tankowania) zależy ile czasu stoję w korkach
Witam.
Panowie, co może być przyczyną błędnych wskazań zużycia paliwa w avce 1.8 vvti?
Wskazuje mi wyświetlacz średnie 15 l , a spala normalnie 7,2-7,4 na trasie (wolno nie jeżdżę, oczywiście po autostradzie). Poza tym wszystko działa normalnie.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
U mnie jest podobny problem w 2 litrowej benzynie. Jak wciskam pedał gazu to spalanie na kompie maleje w zależności od siły wciśnięcia, natomiast jak puszczę hamując silnikiem to wskakuje na maxa. O co tu może chodzić?
[ Dodano: 2015-06-14, 20:26 ]
Problem rozwiązałem resetem kompa poprzez odłaczenie akumulatora.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum