Witam wszystkich
Mam zamiar kupić Toyotę Avensis 2002r 2.0 D4D. dokładnie tą:
http://otomoto.pl/toyota-...a-C9353419.html . Na pierwszy oraz drugi rzut oka wydaje się wszystko ok. Oglądałem ją z lakiernikiem, stwierdził, że się nie była bita i blachy są ok. Mam jednak 2 wątpliwości co do:
1) książka serwisowa --- zbyt jednostajne pismo przy większości wpisów
2) silnik ---troszeczkę za głośno chodzi. Bezpośrednio porównywałem ją z inną Toyotą Avensis z 2000r 2.0 D4D i dało się słyszeć wyraźną różnicę. Silnik pracował jak w ciągniku tz dało się słyszeć wyraźnie „tuk tuk tuk tuk tuk”. Jak na mój gust – troszeczkę za wyraźne, nawet jak na diesla. Takie samo wrażenie miał właściciel wspomnianej o 2 lata młodszej Toyoty z którą porównywałem. Nie miało to znaczenia czy przy zimnym czy przy gorącym silniku. Ja wiem, że to diesel i że ten typ tak ma ---ale było za głośno.
Stąd moja prośba:
1) mam nr VIN, (samochód był sprowadzony z Belgii), czy mógłbym jakoś zweryfikować historię serwisowania
2) czy znacie jakiegoś dobrego krakowskiego (lub okolic) mechanika od Toyoty diesla, który mógłby ocenić stan tego silnika, zweryfikować moją opinię. Oczywiście zapłacę . Przed zakupem i tak mam zamiar sprawdzić ją w SOWIER na wrocławskiej w Krakowie, jednakże wolałbym mieć dwie niezależne opinie.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że już niedługo dołączę do waszego grona posiadaczy
D-4D nie ma prawa głosno chodzić. Jest to jeden z cichszych dieslów. Zbyt głosne stukanie może oznaczać wyraźne początki zużycia układu korbowo-tłokowego. W każdym razie D-4D co najwyżej może dzwonić lekko - co wtedy oznacza zblizająca się wymianę napinacza paska lub dobicia klimy do układu. Inne odgłosy swiadcza o zużyciu silnika
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum