Witam, planuję zakup Avensisa 2007, 2.2 D4D 150 km, generalnie wszystko ok ale w trakcie jazdy na nieco już rozgrzanym silniku, podczas dodawania gazu gdzieś od 2000 do 3000 obrotów słychać wyraźnie głośniejsze klekotanie, brzmi to jak ... klekotanie starego diesla z tym, że tylko w tym zakresie obrotów się to pojawia, podczas jazdy. Na biegu jałowym tego nie ma. Czy ktoś ma doświadczenie z takim objawem ? Czy duży powód do obaw przed zakupem ? Zależy mi na tym egzemplarzu bo ładnie utrzymany, jeden właściciel od nowości Podjadę jeszcze raz na dłuższą przejażdżkę i bliżej się przysłucham... Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Znajomy ma 2.2, ja mam 2.0. W obu przypadkach już dawno po 450kkm i klekoczą jak to klekoty. Bliżej im dźwiękiem do klekota z dostawczaka niż współczesnych diesli mruczków.
Niemniej to subiektywne odczucia. Podstawa do dobra diagnostyka silnika w tym wieku. Polecam by znaleźć warsztat, gdzie wykręcą świecie i zmierzą Ci ciśnienie sprężania. Wtedy poznasz częściowo kondycję silnika. Potem po płukaniu, wymianie olejów, filtrów może okazać się, że silnik chodzi ciszej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum