Wysłany: 2011-11-05, 18:42 [Avensis T25] Problem z silnikiem. Gdzie oddać auto?
Witam.
Od pewnego czasu podczas przyspieszania na wyższych biegach odczuwalny był lekki spadek mocy w zakresie obrotów około 3300 - 3800, przed i po przejściu tego zakresu silnik pracował normalnie. Parę dni temu podczas jazdy przy przyspieszaniu silnik stracił nagle moc i zaświeciła się kontrolka check engine. Wymieniłem wszystkie filtry i olej(wszystkie te czynności robię regularnie). Obecnie podczas jazdy po pewnym czasie pojawia się żółta kontrolka check engine i silnik przyspiesza, ale strasznie słabo się wkręca na obroty. Dopiero od około 3800 obrotów zaczyna ciągnąć normalnie. Przebieg auta 270 000km.
Jaka według Was może tego przyczyna? Jakie warsztaty polecacie w okolicach Katowic lub Gliwic aby sprawdzić dokładnie co się stało? Jeżeli to jest turbina to gdzie najlepiej ją oddać w dobre ręce do regeneracji i czy można ją podczas regeneracji przerobić żeby była bardziej wydajna co mogło by się wiązać z podniesieniem mocy silnika i czy da się w ogóle to zrobić? Jeżeli to jest problem z zanieczyszczeniem silnika czy wtrysków itp. to gdzie wykonać czyszczenie?
Podjedź do ASO do Katowic i umów się z Panem Maćkiem Jurysem na diagnostykę. Będziesz miał pewność wtedy co ją boli. I za 150zł powie Ci co nie gra w aucie. Mieszkając w Katowicach i mając pod nosem najlepszego speca od Toyot nie ma sensu nigdzie szukać wrażeń
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Dzisiaj sprawdziłem egr i było czysto i chodzi swobodnie środek, sprawdziłem turbinę i nie ma luzów(tzn. jest ale taki minimalny) i wycieków też nie ma. Tak samo wachlarz otwiera się normalnie. Wszystkie rurki sprawdziłem czy się coś może nie odczepiło. Samochód wchodzi w tryb awaryjny i pracuje jak zwykły wolnossący diesel. Przypuszczam, że to może być przepływomierz. Czy macie może inne jakieś pomysły?
Mam takie pytanie czy ktoś z okolic Katowic lub Gliwic mam może kabel i program aby odczytać bład z mojej Toyotki? Albo mógłby użyczyć mi swojego przepływomierza na chwile, żeby wyeliminować tą część?
Odpiołem przepływomierz i wydaje mi się że silnik działa poprawnie tzn. przyspiesza. Wiec ponawiam pytanie czy ktoś mógłby mi użyczyć swojego przepływomierza do sprawdzenia z okolic Katowic lub Gliwic posiadający silnik D4D 2.0, byłbym bardzo wdzięczny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum