Wysłany: 2009-11-22, 23:50 [Avensis T22] Brak swiatel wstecznych
Koledzy, gdzie moge najszybciej znalezc usterke braku swiatel wstecznych?
Od razu napisze, ze nie jest to wina spalonej zarowki, poniewaz w ogole nie dochodzi
napiecie do "miejsca wsadzania zarowki" od wstecznego. Nie mam ani lewego,
ani prawego swiatla, wiec to pewnie nie jest wina kostek przy swiatlach.
Prosze o pomoc, gdzie np moge znalezc czujnik biegu wstecznego?
Moze to jego wina i wystarczy go tylko podczyscic... :(
Jeszcze jedno, ma ktos moze schemat kostki swiatel tylnych w ave sedan t22 przed fl?
Chodzi mi o spis pinow, np. ktory pin odpowiada za +swiatla wstecznego itp.
Hej.
A sprawdzałeś bezpiecznik?
Nie wiem jak to jest w t22 ale w t25 światła cofania są na jednym obwodzie z awaryjnymi więc jeśli nie działa jedno i drugie to stawiałbym na bezpiecznik...
_________________ ..kto w młodości głupim nie był, ten na starość nie zmądrzeje...
Hej.
A sprawdzałeś bezpiecznik?
Nie wiem jak to jest w t22 ale w t25 światła cofania są na jednym obwodzie z awaryjnymi więc jeśli nie działa jedno i drugie to stawiałbym na bezpiecznik...
Tak kolego, sprawdzalem. niestety, a moze i stety w T22 nie ma tak, jak w T25.
Ale dzieki za odp na mojego posta
P.S. Dzis pogrzebalem troche przy ave i mam nowe wnioski:
nie jest to wina masy, poniewaz kazda lampa ma wspolna mase
i gdyby jej nie bylo, to zadne ze swiatel by sie nie swiecilo.
Nie jest to rowniez wina bezpiecznikow.
Wyjalem rowniez kostke od czujnika i jak podalem na nia +12 to wsteczne mi sie zaswiecily.
Zauwazylem tez, ze podczas cofania, wsteczny mi czasem mrugnie.
Tak wiec czy musze ten czujnik wymienic, czy rzeczywiscie dobrac sie do niego i sprobowac przeczyscic styki?
Prosze o opinie.
Pozdrawiam
_________________ Kuba
kamillitwin [Usunięty]
Wysłany: 2010-02-04, 13:34
Panowie a gdzie moge tan czujnik znaleźć ? Bo moje światła stop włączają się troszke z opóźnieniem, tzn. musze mocniej (głębej) pedał wścisnąć a nie zawsze sytuacja tego wymaga i tu jest problem, bo ktoś możę mi w tyłek wjechać :/
Wiem, że post troszke stary, ale może ktoś pomoże.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum