Niedawno nabyłem Avensis 1,6 VVTI z 2002 przebieg 160 tyś.Niepokoi mnie ponieważ auto bierze 0,5l oleju na 1000 km czy jest to norma czy powinno się coś naprawić , wymienić czy tak jest po prostu.wcześniej jeżdziłem Cariną z silnikiem 1,6 4AFE i nie było takich problemów.
Mam pytanie jaki powinno się stosować olej, mineralny, syntetyczny
Będę wdzieczny za wszelkie odpowiedzi
Duże zużycie oleju to dość popularne w benzynowych jednostkach w T22, to podobno jakaś wada konstrukcyjna. W serwisach twierdzą że 0,6 - 0,8l oleju na 1000km to dopuszczalna norma wg Toyoty. Wg mnie to kosmos - takiego zużycia nie ma nawet Lanos z półmilionowym przebiegiem. Wg mnie benzynowy silnik powinien zużywać maksymalnie 0,5 litra na 15tys km
Jak lejesz olej syntetyczny, to można spróbować przejść na półsyntetyk. Ja mam D4-D z przebiegiem 300 tys i zużycie oleju to około 1 - 1,5 litra na 12 tys km (mniej więcej co tyle wymieniam olej). Jeżdżę na Castrol Magnatec Diesel 10W40.
VVTi będzie brał więcej oleju niż 4AFE ale nie aż tyle. Na jakim oleju jeździsz?
teraz zalałem mineralny 15 W 40 ale nie wiem czy to dobry pomysł.wybrałem wariant ekonomiczny.
czy zmiana oleju na inny pomoże w mniejszym braniu oleju?
dzieki
wymienialam ostatnio w swoim aucie olej i mechanik odrazu uprzedzil,ze silniki VVTi maja to do siebie ,ze oprocz paliwa pobieraja rowniez olej,nie mam pojecia ile pobiera oleju ale wspomnial iz na 100% do nastepnej wymiany bede musiala troche dolac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum