Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T25] Alarm?
Autor Wiadomość
meh00w 
Czasobywacz

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2014-02-23, 12:50   [Avensis T25] Alarm?

Witam.

Niedawno kupiłem Toyote Avensis T25. Mam pytanie odnośnie alarmu (podobno fabryczny).
Jak przekracam kluczyk w stacyjce to słychać wewnątrz głośne "biiiip". Sprzedawca powiedział (salon Toyoty w Warszawie - samochody używane) że to od alarmu i że tak ma być bo krajówki tak po prostu miały. I własnie tu moje pytanie czy to jest normalne bo brat miał od nowości przez 4lata identyczny wóz tylko kupiony jako nowy z niemieckiego salonu i u niego nie było takiego czegoś.

Dodam, że podczas jazdy kontrolka od alarmu świeci sie na czerwono cały czas.

Czy to rzeczywiscie normalne czy to może być jakiś błąd alarmu np. przez rozładowany akumlator (jak przyjechałem ogladać ten wóz to akumulator był padniety). I czy mozna to jakos wyłączyć bo jest to troche drażniące ;)

ASO Avensis 

Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
Piętaszek 
Nowy Klubowicz

Typ: Avensis T27
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2010
Wysłany: 2014-02-25, 11:07   

w t27 którym jeżdżę mam także alarm fabryczny który tak nie robi, podejrzewam że ta kontrolka która się świeci jest zarówno przyciskiem którym można deaktywować (bądź aktywować) alarm, a ta kontrolka która się świeci i sygnał może nam mówić że alarm jest zdeaktywowany (do aktywacji potrzebny kod w postaci ilości przyciśnięć kontrolki np 32 jet to naciśnięcie 3 raz poczekać jak piśnie i nacisnąć 2 razy oczywiście kod wzięty z głowy).
Dla potwierdzenia spróbuj po zamknięciu samochodu i odczekaniu około 1 min otworzyć samochód z kluczyka aby zobaczyć czy alarm się włączy. Jeżeli nie może to tylko oznaczać ze alarm jest deaktywowany.
po wszystkim daj znać

ASO Avensis 

Talrep 
Śpi na forum

Rok: 2003
Wysłany: 2014-02-25, 12:24   Re: Alarm?

meh00w napisał/a:
Witam.

Niedawno kupiłem Toyote Avensis T25. Mam pytanie odnośnie alarmu (podobno fabryczny).
Jak przekracam kluczyk w stacyjce to słychać wewnątrz głośne "biiiip". Sprzedawca powiedział (salon Toyoty w Warszawie - samochody używane) że to od alarmu i że tak ma być bo krajówki tak po prostu miały. I własnie tu moje pytanie czy to jest normalne bo brat miał od nowości przez 4lata identyczny wóz tylko kupiony jako nowy z niemieckiego salonu i u niego nie było takiego czegoś.

Dodam, że podczas jazdy kontrolka od alarmu świeci sie na czerwono cały czas.

Czy to rzeczywiscie normalne czy to może być jakiś błąd alarmu np. przez rozładowany akumlator (jak przyjechałem ogladać ten wóz to akumulator był padniety). I czy mozna to jakos wyłączyć bo jest to troche drażniące ;)

Masz włączony "tryb serwisowy" w antynapadzie. Jeśli wiesz gdzie znajduje się ukryty guzik i znacz "kod" to poprostu wstukaj "kod" i antynapad powróci do właściwej pracy.

meh00w 
Czasobywacz

Wysłany: 2014-02-27, 09:18   

Niestety nie moge zlokalizować magicznego przcisku ;) ktoś chyba juz przy tym wcześniej majsterkował i prawdopobnie myślał, że dioda od alarmu jest takim przyciskiem, bo jest zapadnięta do środka ;)

u was gdzie sie taki przycisk znajduje? albo gdzie powinien ?

ASO Avensis 

mech z toyoty 
Normalniak

Typ: Audi
Silnik: Inny
Rok: 2016
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2014-02-27, 17:38   

nie musi być przycisku ,może być np. lusterko albo sterowanie szyby,przycisk najczęściej pod kierownicą lub w mieszku biegów ale ogólnie może być wszędzie pozdrawiam

meh00w 
Czasobywacz

Wysłany: 2014-02-28, 08:51   

O to teraz kolego mnie zaskoczyłeś :D to już tym bardziej nie mam pojęcia gdzie go znaleźć;) A można to w serwisie sprawdzić po nr. VIN albo coś? Albo powinni powiedzieć gdzie np. samochody z rynku krajowego z tego rocznika powinny to mieć ;) Pod kierownicą patrzyłem i nic ciekawego tam nie znalazłem, ale sprawdze jeszcze raz bo przecież chyba w bagazniku tego nie bedzie...

ASO Avensis 

mech z toyoty 
Normalniak

Typ: Audi
Silnik: Inny
Rok: 2016
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2014-02-28, 16:31   

szukaj przy dźwigni zmiany położenia kierownicy,wewnętrzna strona obudowy,no nie wiem jak wytłumaczyć gdzie tego palucha włożyć pozdrawiam

kokomo666 
Nawiedzacz

Rok: 2003
Wysłany: 2014-03-01, 09:49   

Musisz pojechać do dobrego warsztatu gdzie zakładają alarmy.Nawet jak znajdziesz ukryty przycisk,to nie będziesz wiedział jak go użyć. W Corolli żony przycisk jast ukryty w miaszku, ale trzeba go przycisnąć x 2 słyszymy biip następnie przyciskamy x 3.Jest to alarm montowany w ASO przy zakupie.

ASO Avensis 

meh00w 
Czasobywacz

Wysłany: 2014-03-11, 09:45   

Panowie zagadka rozwiązana. Rzeczywiście w lewarku zmiany biegów pod skórką był przycisk który jest wyczuwalny pod palcem. I kombinacja naciśnięć aktywuje lub dezaktywuje antynapad.
Jeżeli pika tak jak u mnie tzn. że jest w trybie serwisowym czyli jest uśpiony, bo tak to za każdym razem trzeba by bylo wstukiwać tą kombinacje przyciskiem, zeby odpalić auto.

Można też to dezaktywować na stałe, podpięciem pod komputer w serwisie, ale szkoda takiej funkcji...może sie kiedyś przydać ;)

Odpowiedz do tematu