Od pół roku jestem posiadaczem AVE'04 D4D 2.0. Autko jest cudne, ale od kilku dni spędza mi sen z powiek hałas dochodzący z prawej strony silnika. Na zimny silniku wszytsko jest bez zarzutu, natomiast na ciepłym dźwięk dobywający się z okolic pasków przypomina grzechotanie kulki w metalowej puszce.
Hałas czasami jest sporadyczny (co 5 - 10 sek) a czasami w rytm silnika grzechocze cały czas.
Hałas jest tylko na biegu jałowym (800-900 obr/min), po zwiększeniu obrotów cisza
Poczyniłem już pewne zabiegi w celu eliminacji hałasu - wymienione łóżysko napinacza paska oraz sam pasek - niestety bez efektów - grzechotka nadal żyje :(
Według mojej oceny słuchowej grzechotanie wydobywa się z okolicy pompy wspomagania lub pompy wysokiego ciśnienia.
Przejrzałem wiele postów dotyczących hałasów, sprawdziłem opisane w nich objawy i rozwiązania problemów, ale niestety nie skutkują one u mnie.
Miałem ten sam problem u siebie i stawiam diagnozę, że padło Ci sprzęgło sprężarki klimatyzacji. Do wymiany są gumki (6sztuk) oraz łożysko. To ono tak stuka. Zobacz na włączonej klimie czy dźwięk ustaje. Ja to naprawiłem za 250zł. Pozdrawiam wszytkich i witam bo to mój pierwszy odzew na forum
Witam Kolegów i Koleżanki - problem namierzony
Sprzęgło klimatyzacji winne jest tym hałasom.
Do weryfikacji posłużyłem się zwykłym stetoskopem lekarskim zaopatrzonym w cienki pręcik. Wystarczyło dotknąć do sprężarki i niepożądany hałas od razu się pojawił.
czesc mam ten sam problem z tym halasem. narazie nie chce mi sie tego naprawiac ale czy ktos wie ktory pasek by pasowal zeby ominac sprezarke klimy i zeby tylko pompa wspomagania dzialala
Jeszcze przydzwaniać lubi mechaniczny napinacz, a dokłądniej jego rolka. Ja wymieniłem sprężarkę i napinacz i tak cicho jak chodzi teraz nie chodziła nigdy
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Ja dałem za oryginał Toyota Geniune Parts 470zł (rolka+napinacz) w ASO kosztuje 900zł, także myślę że cena całkiem przystępna. No i oczywiście cisza jest warta tych pieniędzy
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum