Wysłany: 2010-10-28, 16:53 [Avensis T22] Coś z kierownicą?
Witam wszystkich. Od około miesiąca jestem użytkownikiem Toyoty Avensis T22 (2002 r. 2.0 D4D) Ogólnie rzecz ujmując mam jeden mały problem, otóż po dłuższej jeździe w szczególności w mieście, podczas skręcania kierownicy w środku słychać dziwny dźwięk, coś w rodzaju ocierania się gumy o gumę. Nie mam pomysłu co to może być i od czego zacząć. Być może jest to związane z temperaturą albo wspomaganiem. Od razu zaznaczę że jest to mój pierwszy samochód i nie jestem znawcą.
Ale gdzieś przy pedałach? Jak tak to taka czarna guma co trzyma się na złotej opasce się ci wcisneła do środka też takie coś miałem i śrubokręrem wyciągnełem lekko. Tylko nie wiem czy to u ciebie jest.
Sprawdzę to, aczkolwiek bardziej od góry to słychać, w momencie kiedy skręcam w jedną lub drugą stronę, hmm jakby to trafnie określić dźwięk dochodzi tak jakby spod koła kierownicy.
Hmm no jakiejś wielkiej różnicy nie ma choć wydaje mi się, że jest ciężej, zaraz wybieram się w małą trasę to sprawdzę jak to wygląda. Mam ból do głowy czy nie jest to jakis problem ze wspomaganiem.
Wybierz się lepiej do mechanika bo po jakimś czasie ci się zacznie co chwile kierownica zacinać. Myślę że to mogło by być serwo alę piszesz że normalnie się kręci kierownica. Jak ci wcześniej pisałem umnie ocierała guma o metal blisko pedałow to ja tą gumę małym srubokręcikiem wyciągnełem i przestało piszczeć.
No raczej czeka mnie wizyta u mechanika, bez zmian, po uruchomieniu samochodu wszystko jest dobrze, na trasie jadę bez problemu, wróciłem do domu, w garażu sprawdzałem, tak jakby ocieranie gumy o gumę, dźwięk dochodzi spod koła kierownicy, kurde podłamany jestem.
Typ: Avensis T22
Silnik: 1.6 16V VVTi benzyna
Rok: 2001
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2015-09-26, 12:53
Witam i jak udało Ci się to naprawić bo u mnie też jakieś dziwne dzwięki dochodzą z okolicy kierownicy coś takiego jak w ostatnich sekundach tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=86XPv1j3dxU
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum